Haiti, horor je blaga reč

U maršu koji je organizovao istaknuti evangelistički pastor ubijeno je najmanje 20 vernika, nekoliko je povređeno, a ostali su zarobljeni od strane bande koju je verska grupa pokušala da protera iz svog komšiluka, prenosi Haitijan tajms.

Vlasti na Haitiju nisu potvrdile broj ubijenih, ali se, kako prenosi taj medij, vest širi društvenim mrežama. Prema navodima Rojtersa, ubijeno je najmanje sedmoro ljudi.

Stotine parohijana, od kojih su neki naoružani mačetama, marširalo je kroz predgrađe glavnog grada Port-o-Prensa u pokušaju da oslobode područje članova bande.

Banda je, kako se navodi, otvorila vatru na njih iz mitraljeza.

U porastu nasilja bandi na Haitiju samo 2023. godine poginulo je više od 2.400 ljudi.

Rojters prenosi da neverifikovani video snimci na društvenim mrežama pokazuju kako se puca na ljude na ulici, tela koja leže na zemlji i one za koje se čini da su taoci bandi i koji govore da misle da je marš bio miran i da nisu znali da se radi o borbi protiv bande.

Protest se dogodio u predgrađu Kanan, koje su osnovali preživeli u razornom zemljotresu 2010. godine.

Kanan kontroliše banda koju predvodi čovek poznat samo kao „Džef“, za koga se veruje da je u savezu sa bandom „5 Segon“, odnosno „pet sekundi“.

Haitijan tajms prenosi da se dva glavna internet provajdera na Haitiju, Digisel i Akses Haiti, bore sa ozbiljnim prekidima nakon što su bande sabotirale optičke linije i drugu kritičnu opremu.

U međuvremenu, iz tih kompanija navode da serviseri nisu u mogućnosti da bezbedno putuju radi popravke.

Oko 8.730 ljudi raseljeno je oko gusto naseljenog kvarta Karfur-Foj, prema procenama UN u subotu, više od polovine zbog novog izbijanja nasilja.

Stanovnici su počeli masovno da se iseljavaju iz tog područja od 12. avgusta, kada su naoružane bande napale to područje.

Institucionalni vakuum

Haiti od 10. januara praktično nema funkcionalni parlament pošto ga je, nakon uzastopnih neuspešnih pokušaja da se održe izbori, napustilo poslednjih deset senatora od 30 koliko ih je bilo na funkciji.

Policija Haitija koja nema dovoljno oružja pokušava da se izbori sa bandama, koje kontrolišu oko 80 odsto prestonice.

Zbog nasilja bandi „nikao“ je pokret besnih građana – Bwa kale (osušeno drvo). Kada pripadnici bandi uđu u neki od krajeva grada, građani počinju da udaraju u šerpe i tiganje kako bi upozorili komšije.

„Ranije smo viđali sukobe između bandi, sada su to bande protiv stanovništva“, rekao je Serž Daleksis, šef Kancelarije Međunarodnog komiteta spasa na Haitiju.

Bva Kale, osvetnički “pokret“ cilja na članove bande uhvaćene u činu nasilja i zastrašivanja, čak i kada ih policija hapsi, i žive ih spaljuju na ulicama.

Pomoć Kenije i „robusna upotreba sile“

Kenijska delegacija sastala se prošlog ponedeljka sa čelnicima nacionalne policije Haitija, dok procenjuje da će predvoditi moguće multinacionalne bezbednosne snage koje podržavaju Ujedinjene nacije ne bi li se izborili sa eskalacijom nasilja povezanim sa bandama.

„Ovde smo da procenimo potrebe nacionalne policije Haitija, bolje razumemo situaciju i damo sve od sebe da pomognemo narodu Haitija“, rekao je kenijski ambasador i šef bilateralnih i političkih poslova Džordž Orina.

Vlada premijera Arijela Henrija je zatražila međunarodnu bezbednosnu pomoć prošlog oktobra, ali uprkos ponovljenim pozivima Ujedinjenih nacija, poziv je ostao bez odgovora sve dok Kenija nije rekla da je spremna da predvodi takve snage prošlog meseca.

U nedavnom izveštaju, generalni sekretar UN Antonio Guteres je Savetu bezbednosti rekao da je potrebna „snažna upotreba sile“ multinacionalne policije i upotreba vojnih sredstava da bi se uspostavio red i razoružale bande.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike