Guteres: Duga senka gladovanja nad Gazom; serija izraelskih napada na položaje Hezbolaha u Libanu

Izraelski ministar odbrane Joav Galan saopštio je da je „intenzivna faza“ kopnene ofanzive na severu Gaze završena, te da će uskoro biti završena i oko Kan Junisa, grada na jugu Pojasa Gaze.

Navodi da su njene kopnene snage počele da deluju u Nuseiratu, u centralnom delu Pojasa Gaze, šireći dalje ofanzivu protiv Hamasa.

Poručuje da samo vojni pritisak na Hamas može vodi oslobađanju talaca.

Nova razmena vatre Izraela i Hezbolaha, a u tri sinhronizovana napada u izraelskom gradu Ranani jedna osoba je ubijena a najmanje 17 povređeno.

Racije i pucnjava i na Zapadnoj obali. Ubijena su tri Palestinca, više njih je ranjeno, a nekoliko je uhapšeno, prenose palestinski mediji.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 24.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Kako je navelo, u napadima je ubijeno 24.100 Palestinaca, a ranjena su 60.834.

Reagovao je generalni sekretar UN Antonio Guteres i saopštio da veliku većinu ubijenih u Gazi čine žene i deca. Poručio je da ništa ne može da opravda kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda. 

Oglasila se i Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) i poručila da je na delu najveće raseljavanje Palestinaca od 1948. godine.

Došlo je i do novog napada Huta u Crvenom moru, gađali su američki brod i upozorili da će nastaviti sa napadima sve dok agresija na Gazu ne prestane.

(RTS)


Ostavite komentar