Gebrejesus: Bolnica u Džabaliji pod stanjem opsade, zarobljeno 170 ljudi; Bilans poginulih u Gazi porastao na 35.647

Izraelski politčari osudili su zahtev Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenjem Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, i pozvali prijateljske zemlje da raspuste Međunarodni krivični sud – prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine, koji priznaju 124 države.

Hamas poručuje da se odlukom MKS-a „žrtva izjednačava sa dželatom“, i ohrabruje Izrael da u Pojasu Gaze, nastavi rat do istrebljenja.

Predsednik SAD smatra da je zahtev tužioca MKS-a za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera “nečuven“, te da se ne slažu s poređenjem Izraela i Hamasa.

Istovremeno, izraelska vojska nastavlja vojnu akciju širom Pojasa Gaze. U Rafi, Džabaliji i Beit Lahiju, poginulo je na desetine Palestinaca.

Izraelski ministar odbrane Galant je u razgovoru sa američkim savetnikom Džejkom Salivenom, najavio širu vojnu akciju u Rafi.

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze od 7. oktobra porastao je na 35.562, povređeno je  79.652, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Palestinci u Pojasu Gaze sve više se suočavaju sa nestašicom hrane. Dostava pomoći u Gazu preko prelaza Rafa prestala je nakon što ga je izraelska vojska zauzela 7. maja.

(RTS)