Gaza: Stradalo skoro 25.000 Palestinaca; Netanjahu demantuje da je rekao Bajdenu da ne isključuje palestinsku državu

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, deluje s kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu Gaze u Kan Junisu. IDF tvrdi da se tu nalazi primarna baza Hamasa.

Palestinski zvaničnici, s druge strane, tvrde da IDF u Kan Junisu gađa civilne objekte, te da je najmanje 12 Palestinaca poginulo u vazdušnim udarima Izraela na stambeni objekat u blizini bolnice El Amal.

Palestinski mediji izvestili su o novim izraelskim vazdušnim i artiljerijskim udarima na kampove Nuseirat i Šati i bolnicu Naser. Poginulo je najmanje sedam Palestinaca, na desetine je ranjeno.

Izraelski zvaničnici optužili su Hamas da njegovi pripadnici deluju iz bolnica, uključujući Naser, što osoblje poriče.

Reagovala je Svetska zdravstvena organizacija i saopštila da je većina od 36 bolnica u enklavi prestala da radi.

Samo 15 je delimično u funkciji i oni rade do tri puta više od svog kapaciteta, bez adekvatnog goriva ili sanitetskog materijala, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze u poslednja 24 sata u izraelskim napadima ubijeno je 142 Palestinca, a povređeno njih 278, čime se broj ubijenih povećao na 24.762.

U međuvremenu su američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali telefonom o situaciji u Pojasu Gaze. SAD poručuju da se i dalje protive „opštem prekidu vatre“ u toj palestinskoj enklavi. 

Njih dvojica razgovarali u vreme kada su zvaničnici Crvenog polumeseca javili o “intenzivnoj pucnjavi izraelskih dronova na građane u bolnici Al Amal“ u izbegličkom kampu u najvećem gradu na jugu Pojasa Gaze Kan Junisu.

Oglasio se i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj koji je izjavio da je Izrael finansirao stvaranje Hamasa da bi oslabio palestinsku upravu.

(RTS)


Ostavite komentar