Gaza: Deca umiru od neuhranjenosti, bolnice u kolapsu; El Sisi: Uskoro može doći do dogovora o prekidu vatre

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu Gaze – Kan Junisu i Rafi, gde se, kako tvrde, nalaze primarne baze Hamasa.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF gađa civilne objekte, te da su od 7. oktobra, najmanje 29.954 Palestinca ubijena u izraelskim napadima na Gazu. Kako je navelo, 70.325 njih je povređeno.

Zvaničnici UN upozoravaju da je zbog izraelske okupacije četvrtina stanovništva Pojasa Gaze, od ukupno 2,3 miliona ljudi, na ivicu gladi, dok je Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je šestoro dece preminulo od dehidracije i neuhranjenosti u bolnici Kamal Advan i bolnici Šifa. Sedmoro maloletnika nalazi se u kritičnom stanju.

Oglasili su se i Lekari bez granica, koji su saopštili da su zdravstvene usluge u Gazi u „kolapsu“.

Šef Hamasa Ismail Hanije rekao je da ta palestinska grupa pokazuje fleksibilnost u pregovorima sa Izraelom, ali da je istovremeno spremna da nastavi borbu. 

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi izjavio je da bi uskoro mogao biti postignut dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Došlo je i do nove razmene vatre Hezbolaha i Izraela. Hezbolaha je saopštio da je gađao izraelske lokacije i vojnike u blizini Birkat Risha, Ramtha i Samaka. Udari su izvedeni nakon onih koje je izveo Hamas iz južnog Libana na dve vojne baze u severnom Izraelu.

Istovremeno, izraelska vojska je saopštila da je gađala nekoliko položaja na jugu Libana.

Oglasili su se i Huti koji su poručili da mogu da preispitaju raketne i napade dronovima na međunarodne brodove u Crvenom moru, tek kada Izrael okonča „agresiju“ u Pojasu Gaze.

(RTS)