Galant: Širimo vojne operacije protiv Hezbolaha; Ubijeno gotovo 33.000 Palestinaca od početka sukoba

Izraelska vojska, i posle pola godine ne prestaje sa vojnim operacijama u svim delovima palestinske enklave. Najžešće borbe vode se na jugu Gaze, posebno u oblasti Kan Junisa.

Došlo je do još jedne razmene vatre između IDF-a i Hezbolaha na izraelsko-libanskoj granici, dok je izraelski ministar odbrane Joav Galant naveo da  šire vojne operacije protiv te libanske grupe.

Vašington je, u međuvremenu, tražio da Tel Aviv brzo okonča istragu napada u kojem je stradalo sedam humanitaraca Svetske centralne kuhinje.

SAD, ipak, ne očekuju da će njihova pogibija uticati na tok pregovora između Izraela i palestinskog Hamasa. 

S druge strane, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, tvrdi da je gotovo 33.000 Palestinaca od početka sukoba stradalo u izraelskim napadima.

Brodski konvoj sa 240 tona hrane za civile u Pojasu Gaze, istovremeno, nakon ubistva humanitaraca, vraćen je tokom jučerašnjeg dana na Kipar. 

Svetska zdravstvena organizacija, takođe, upozorila je da će mnogi pacijenti iz uništene bolnice Šifa u gradu Gazi umreti, ako ne budu hitno evakuisani.

Za to vreme, neimenovani obaveštajci su za Gardijan otkrili da je izraelska vojska koristila sistem veštačke inteligencije „lavanda“ za identifikaciju 37.000 ciljeva, među kojima su navodno i civili, u Pojasu Gaze.

IDF su, u međuvremenu, odbacile te navode, posebno one koje se odnose na listu ciljeva koja je sastavila „lavanda“.

(RTS)