Gađano sedište Crvenog polumeseca u Kan Junisu; Najmanje 24 izraelska vojnika stradala u eksploziji

U izraelskim vojnim udarima na Kan Junis u Gazi prethodnog dana poginulo je i ranjeno na desetine osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u palestinskoj enklavi. Navode da su izraelski tenkovi zatvorili pristup u dve bolnice – El Khair i El Amal – i istovremeno onemogućili povređenima da uđu ili sahrane poginule.  

S druge strane, IDF navodi da su u borbama sa Hamasom na jugu Gaze poginula trojica vojnika. Izrael navodi da su stradali momci stari 27, 24 i 22 godine. Ukupan broj poginulih izraelskih vojnika od početka sukoba sa Hamasom porastao je na 535. 

Od početka sukoba, 7. oktobra, poginulo je ukupno 25.295 Palestinaca, a povređeno i ranjeno njih 63.000, podaci su palestinskog ogranaka Crvenog polumeseca. 

Na sednici Kneseta razmatran je i zahtev za glasanje o nepoverenju izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, a ishod glasanja je 18 glasova za. Za izglasavanje nepoverenja izraelskom premijeru bilo je potrebno da se obezbedi većina od 120 glasova.

Zahtev je podnela Laburistička partija zbog, kako su naveli, neuspeha vlade da obezbedi povratak 136 Izraelaca za koje se još uvek veruje da ih Hamas drži kao taoce u Pojasu Gaze.

Dok traju borbe, u Briselu je organizovan sastanak o situaciji u Gazi na kom je Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj istakao da humanitarna situacija u palestinskoj enklavi ne može biti gora zbog čega više neće govoriti o mirovnom procesu, već želi rešenje sa dve države.

Izjava Borelja usledila je dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio da bi bilo koji model dve države predstavljao egzistencijalnu pretnju Izraelu. 

Oglasila se i Bela kuća i istakla da Izrael prema međunarodnom pravu ima obavezu da štiti nedužne ljude u bolnicama u Pojasu Gaze, koliko god je to moguće, dok nastavlja vojnu kampanju protiv Hamasa. 

Netanjahu je u novom obraćanju odgovorio i na poruku zvaničnika Hamasa prema kojoj neće biti oslobađanja talaca dok traju izraelski napadi na Gazu.

Premijer Izraela je naglasio da će vojska preduzeti sopstvenu inicijativu za oslobađanje talaca. 

Ipak, dok se inicijativa, kako Netanjahu navodi, ne sprovede u praksi, porodice izraelskih talaca u Pojasu Gaze protestovale su i blokirale skupštinu u Jerusalimu, zahtevajući odlučniju reakciju vlade.

 

(RTS)


Ostavite komentar