Francuska zabranila muslimanske haljine u školama, 67 učenica odbilo da ih skine

Gabrijel Atal, francuski ministar prosvete, rekao je da ne želi škole u kojima može da se prepozna nečija religija tako što se samo pogleda u učenika.

Prema rečima ministra prosvete, u ponedeljak se 298 učenica pojavilo u abaji, a 67 je odbilo da ih skine. Abaja je muslimanska haljina koja pokriva celo telo osim glave, ruku i stopala.

Atal je rekao da je „velika većina pristala da ih ukloni” ispred objekta, ali da to nije prihvatilo 67 učenica i da su se one vratile kućama.

Školske vlasti bi trebalo da reše to pitanje u dijalogu sa porodicama učenica, a ako budu odbili da se povinuju novim pravilima, učenice će biti isključene iz škole.

Dvanaest miliona dečaka i devojčica krenulo je u francuske škole, tako da vlada smatra da je brojka od 300 devojčica koje su došle u abaji znak da je zabrana široko prihvaćena.

Francuska ima strogu zabranu verskih obeležja u državnim školama i vladinim institucijama, uz obrazloženje da krše sekularne zakone. Još od 2004. godine zabranjeno je nošenje marama na glavam.

Danas bi trebalo da se razmatra suspenzija ove zabrane, na zahtev muslimanskih udruženja, a predsednik Emanuel Makron je poručio da je pitanje sekularizma u francuskim školama „jako duboko“.

Inače, abaje se sve više nose u školama što je dovelo do političke podele – desničarske partije traže zabranu, a partije sa levice su zabrinute, smatrajući da to narušava prava muslimanskih žena i devojčica.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike