Francuska naredila „Eplu“ da prestane da prodaje „ajfon 12“ zbog visokog zračenja

Francuska Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR) koja upravlja radio frekvencijama u utorak je, takođe, poručila tehnološkom gigantu da popravi postojeće uređaje, preneo je Bi-Bi-Si.

ANFR je savetovao „Epl“ da, ako ne može da reši problem putem ažuriranja softvera, mora da povuče svaki „ajfon 12“ prodat u Francuskoj.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ranije nastojala da ublaži strahove od zračenja koje emituju mobilni telefoni. Na svom sajtu SZO je navela da nema dokaza na osnovu kojih bi se zaključilo da je izlaganje elektromagnetnim poljima niskog nivoa štetno za ljude.

„Ajfon 12“ je prvi put pušten u prodaju septembra 2020. godine i još se prodaje širom sveta.

„Epl“ je u saopštenju naveo da osporava reviziju ANFR i istakao da mu je dostavio kako svoje laboratorijske rezultate, tako i rezultate trećih strana koji pokazuju da je uređaj usklađen sa svim relevantnim pravilima.

Američka kompanija je navela i da je „ajfon 12“ usklađen sa propisima o nivoima zračenja širom sveta.

Francuski ministar za digitalnu tehnologiju Žan Noel Baro rekao je za Parizijen da je odluka doneta zbog nivoa radijacije iznad prihvatljivog praga, preneo je Rojters.

Baro je rekao da je ANFR otkrio da je specifična stopa apsorpcije (SAR) „ajfona 12“ iznad zakonski dozvoljene.

„Očekuje se da će ‘Epl’ odgovoriti u roku od dve nedelje“, naveo je Baro i dodao da je, ako to ne učine, spreman da naredi povlačenje svih „ajfona 12“ koji su u opticaju.

Prema njegovim rečima, pravilo je isto za sve, uključujući digitalne gigante.

Eplu preti „efekat lavine“

ANFR će proslediti svoje nalaze regulatorima u drugim državama članicama Evropske unije.“Praktično, ova odluka bi mogla da ima ‘efekat lavine’“, rekao je Baro.

Nemačko nadzorno telo BfS saopštilo je  da bi odluka Francuske odluka mogla imati implikacije na celu Evropu.

„Procedura u Francuskoj ima funkciju smernice za Evropu u celini“, rekao je nemački regulator mobilnih mreža BNetzA, dodajući da bi mogao da pokrene slične postupke u Nemačkoj.

Francuska je 2020. godine proširila propise prema kojima trgovci na malo moraju da prikazuju vrednost zračenja proizvoda na ambalaži mobilnih telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike