Fon der Lajen: Prijem država Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije u EU u strateškom i bezbednosnom interesu Evrope

U govoru o stanju unije u Evropskom parlamentu Fon der Lajenova je poručila da je prijem novih članica odogovor na „poziv istorije da se dovrši EU“.

„U situaciji u kojoj neki ciljaju zemlje jednu po jednu, ne možemo dozvoliti da neki Evropljani ostanu po strani. U svetu u kojem su veličina i snaga bitni, jasni strateški interes Evrope je da se naša Unija završi“, naglasila je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je rekla da je potrebna vizija za „uspešno proširenje“ koje bi omogućilo da više od 500 miliona ljudi žive u slobodnoj, demokratskoj i prosperitetnoj Uniji“.

Fon der Lajen je poručila da naredno proširenje može biti „katalizator napretka EU“, odbacujući strahove da buduća Unija sa više od 30 članica neće biti efikasna.

„Ovo nije pitanje produbljivanja integracije ili proširenja Unije. Možemo i moramo oboje. Svaki talas proširenja doneo je i dublju integraciju“, navela je predsednica Evropske komisije.

Fon der Lajen je naglasila da su projekti odbrambene i zdravstvene unije započeti u EU od 27 članica, ali da će biti završeni u EU sa vise od 30 zemalja članica.

„Sledeće godine predlozi za reviziju unutrašnjih politika EU“

Čelnica Evropske komisije je najavila da će u prvoj polovini sledeće godine, za vreme predsedavanja Belgije, liderima EU izneti predloge za reviziju unutrašnjih politika EU, kako bi se one prilagodile proširenoj Uniji.

„Moraćemo da razmislimo kako će funkcionisati institucije, Evropski parlament i komisija. Treba da razgovaramo i o budžetu: kako ga popuniti i šta iz njega finansirati“, istakla je Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajenova nije isključila mogućnost da će za unutrašnje reforme biti neophodne promene evropskih ugovora, ali je poručila da pripreme za proširenje ne mogu do tada da budu na čekanju.

Naglašavajući značaj vladavine prava za širenje EU, predsednica EK je najavila da će praksa godišnjih izveštaja o vladavni prava u zemljama članicama biti proširena i na zemlje kandidate koje „napreduju brže“

Ursula fon der Lajen je poručila da će se u formulisanju predloga voditi uverenjem da je „kompletiranje Unije“ najbolja invresticija u mir, bezbednost i prosperitet kontinenta.

U govoru u Evropskom parlamentu o stanju Unije, poslednjem u njenom sadašnjem mandatu, Ursula fon der Lajen je podsetila na izazove kroz koje je EU prošla u prethodne četiri godine, od pandemije kovida 19 do rata u Ukrajini.

Predsednica komisije je najavila dalja ulaganja u borbu protiv klimatskih promena, podršku programima „dekarbonizacije“ industrije i mere za zaštitu od nelojalne konkurencije električnih vozila proizvedenih u Kini.

Fon der Lajenova je naglasila da će EU podržavati Ukrajinu „sve dok bude potrebno“ i predložila produžetak programa „privremene pomoći“ za oko četiri miliona Ukrajinaca smeštenih u EU, kao i nastavak finansijske i vojne pomoći Kijevu.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike