Evropski farmeri stigli u Brisel – blokirane ulice, zapaljene gume i seno

U Briselu haos ispred Evropskog parlamenta, koji su farmeri gađali jajima, palili gume i seno ispred zgrade na Luksemburškom trgu.

Iz oko hiljadu i po traktora trubilo je i ispred drugih evropskih institucija, a poljoprivrednici kažu da su gnevni zbog – visokih poreza, nelojalne konkurencije iz inostranstva, ekoloških pravila.

Evropski lideri poručuju da poljoprivrednici mogu da računaju na pomoć Evropske unije.

“Budžet za zajedničku poljoprivrednu politiku Unije je 390 milijardi evra. To je trećina budžeta Unije. Prošle godine smo dali 500 miliona evra pomoći farmerima pogođenim krizom. I oni su tu pomoć dobro iskoristili“, rekla je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

Poljoprivrednici blokiraju puteve i u Francuskoj, Grčkoj, Italiji – u pokušaju da poremete trgovinu u velikim lukama i drugim ekonomskim rutama. Francuski predsednik Makron, koji strahuje da su oni sve veća izborna snaga krajnje desnice, obećao je da će zemlja zaštititi suverenitet u snabdevanju hranom od nelojalne konkurencije.

„Zakonom ćemo obezbediti dovoljno domaćih poljoprivrednih proizvoda za sopstvene potrebe. Pojačaćemo kontrolu hrane iz uvoza na zabranjene pesticide. Ne dolazi u obzir da pristanemo na sporazum o slobodnoj trgovini između EU i latinoameričkih zemalja članica Merkosura“, rekao je Gabrijel Atal, premijer Francuske.

Protest poljoprivrednika i u Portugaliji, u Nemačkoj štrajk na aerodromima

Vlada Portugalije odobrila je poljoprivrednicima hitnu pomoć od 500 miliona evra, koja uključuje smanjenje poreza na dizel za 55% i dodatnih 120 miliona evra za podršku organskoj poljoprivredi. Ali to zemlju nije poštedelo briselskog i francuskog scenarija.

Ekonomskom politikom vlade nezadovoljno je i oko 25.000 radnika obezbeđenja na aerodromima u Nemačkoj – zbog sporova oko plata, pa su stupili u jednodnevni štrajk.

U zemlji je otkazano ili odloženo više od 1.100 letova na aerodromima u Berlinu, Kelnu, Hamburgu, Štutgartu…Za sutra je, u većem delu Nemačke, najavljena obustava rada u javnom prevozu.

(RTS)


Ostavite komentar