EU i SAD osudile teroristički napad u Moskvi, Kijev negira umešanost

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da je EU šokirana i zgrožena napadom na tržni centar u Moskvi, dodavši da Unija osuđuje sve napade na civile.

“Evropska unija je šokirana i zgrožena izveštajima o terorističkom napadu na dvoranu ‘Krokus siti’ u Moskvi. EU osuđuje sve napade na civile. Naše misli su sa svim pogođenim ruskim građanima”, naveo je Stano na društvenoj mreži Iks.

Bela kuća: Užasan napad

I Bela kuća je osudila teroristički napad u Moskvi, navodeći da zasad nema informacija da je Ukrajina umešana u, kako je rekao, „užasan“ napad na koncertnu halu u Moskvi.

„U ovom trenutku nema naznaka da su Ukrajina, ili Ukrajinci, umešani u pucnjavu. Želim da vas odvratim u ovom trenutku od bilo kakve povezanosti sa Ukrajinom“, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

On je izrazio saučešće porodicama ubijenih.

„Scene su užasne i teške za gledanje, a naše misli su sa žrtvama ovog stravičnog napada“, rekao je on.

Američka ambasada u Moskvi je pozvala građane SAD da izbegavaju to područje.

Podoljak: Nemamo veze s napadom

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak poručio je da Ukrajina nema nikakve veze sa napadom u dvorani „Krokus siti“.

„Pre svega, Ukrajina se više od dve godine bori sa ruskom vojskom. I sve će se u ovom ratu odlučivati samo na bojnom polju. Samo po količini naoružanja i kvalitativnim vojnim odlukama. Teroristički napadi ne rešavaju nikakve probleme“, naveo je Podoljak na platformi Iks.

Istakao je i da Ukrajina nikada nije pribegla upotrebi terorističkih metoda, kao i da je to uvek besmisleno.

Podseća da su strane ambasade upozoravale na moguće napade.

(RTS)


Ostavite komentar