EU: Dogovor da zemlje koje ne prihvate migrante, moraju da plate

Evropska komisija predložila je usvajanje novog zakona o migracijama i azilu pre tri godine, objavio je Katimerini.

Sedam vodećih država članica EU, među kojima su Francuska i Nemačka, ipak je tražilo da sporazum bude pred Evropskim savetom krajem meseca.

Italija je bila među tim zemljama, ali je na jučerašnjem sastanku italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjandendoci do poslednjeg trenutka zahtevao izmene, posebno u vezi sa brojem migranata koji bi trebalo da budu preseljeni u EU.

Dogovor je odlagan i zbog Nemačke, koja je pokušala da konačno dobije saglasnost koalicione vlade. Nemačka vlada je podeljena između saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, koje predvode socijaldemokrate SPD, i saveznog ministarstva spoljnih poslova koje predvode Zeleni.

Ministarstvo unutrašnjih poslova vidi reformu kao priliku za organizovanje migracionih tokova, dok Zeleni daju prioritet humanitarnim pitanjima. Na sastanku su se otvoreno protiv novog sporazuma o migracijama i azilu izjasnili predstavnici Poljske i Mađarske koji su oštro protestvovali zbog predložene novčane nadoknade koja će morati da se plati na osnovu predloga švedskog predsedavanja EU.

Novi zakon o migracijama moraće da odobri Evropski parlament tokom druge polovine godine. Mnogi smatraju da je sveobuhvatan dogovor moguć do kraja godine, jer će Španija kao predsedavajuća EU od jula biti veoma motivisana da reši problem. Novi mehanizam predviđa postavljanje principa odgovornosti za takozvane zemlje fronta (Italija, Španija, Grčka, Malta, Kipar) koje bi trebalo da efikasnije kontrolišu spoljne granice EU.

Zemlje takozvane druge linije obavezuju se na oblik „fleksibilne solidarnosti“, odnosno, ili će prihvatiti tražioce azila na svojoj teritoriji ili će platiti nadoknadu zemljama domaćinima, ili će finansirati prihvatne objekte ili će finansijski doprineti infrastrukturnim projektima u zemljama porekla. EU je prihvatila 996.000 zahteva za azil 2022. godine i taj broj se značajno povećao u poređenju sa 632.000 u 2021. godini.

(RTS)


Ostavite komentar