Epilog velikog skandala – predsedavajući kanadskog parlamenta podneo ostavku zbog veličanja naciste

Nakon sastanka sa liderima svoje stranke u Otavi, predsedavajući Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota podneo je ostavku pošto je izazvao veliki skandal koji je naišao na burne reakcije i osudu jevrejske zajednice, kanadske opozicije i više država.

„Moram da se povučem sa mesta vašeg predsednika. Ponavljam svoje duboko žaljenje“, rekao je Rota u parlamentu.

Rota se već u ponedeljak izvinio zbog, kako tvrdi, nenamernog veličanja Jaroslava Hunke (98), bivšeg borca Prve ukrajinske divizije, poznate i kao Vafen-SS divizija „Galicija“, dobrovoljačke nacističke jedinice koju su tokom Drugog svetskog rata činili uglavnom dobrovoljci ukrajinskog porekla iz Galicije.

Tokom posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog kanadskom parlamentu u petak, Hunka je sedeo na galeriji, a Rota ga je predstavio kao „ukrajinskog heroja“ koji se borio za nezavisnost Ukrajine od Rusije.

Puna sala kanadskih parlamentaraca odgovorila je aplauzom i ovacijama, a Hunka je ustao da pozdravi poslanike i goste iz Ukrajine.

„Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim što sam odlučio da odam počast Hunki. Želim jasno da kažem da niko, uključujući kolege parlamentarce i delegaciju Ukrajine, nije bio upoznat sa mojim namerama i mojim rečima dok ih nisam izgovorio“, rekao je Rota.

Istakao je da posebno želi da uputi najdublje izvinjenje jevrejskim zajednicama u Kanadi i širom sveta.

„Velika sramota za Kanadu“

Iako se Rota izvinio zbog svoje nesmotrenosti, premijer Kanade Džastin Trido rekao je danas da je činjenica da je u kanadski parlament pozvan Ukrajinac koji se borio u nacističkoj jedinici u Drugom svetskom ratu „velika sramota“ za zemlju.

Nakon reakcija brojnih jevrejskih udruženj, opozicije u Kanadi, koja krivi vlast za veliki propust, i zvanične Moskve, danas je incident komentarisao i zamenik poljskog ministara spoljnih poslova Arkadijuš Mularčik, koji je rekao da Rota treba da podnese ostavku.

„To je velika sramota za predsednika Donjeg doma i trebalo bi da podnese ostavku na svoju funkciju“, rekao je Mularčik u intervjuu za poljsku novinsku agenciju Pap.

Podsetio je da je jedinica u kojoj je bio Hunka činila masovne ratne zločine – pre svega nad Poljacima i Jevrejima.

Od kraja februara do kraja marta 1945. godine Vafen-SS divizija „Galicija“ borila se i protiv jugoslovenskih partizana u Štajerskoj i Koruškoj oblasti na austrijsko-slovenačkoj granici.

(RTS)


Ostavite komentar