Ekvador zaplenio rekordne 22 tone kokaina – magacin na ranču svinja, pošiljka bila spremna i za Evropu

Rekordne 22 tone kokaina zaplenjene su u vojnoj operaciji u Ekvadoru, saopštili su zvaničnici, prenosi Rojters.

Vojska je navela da je droga, koja je bila raspoređena u 733 velika paketa, najverovatnije trebalo da se pošalje u Aziju, Evropu i Severnu Ameriku.

Droga je pronađena u reonu Zaliva Lagarto, na improvizovanom ranču za svinje, a prvobitno je prijavljeno da je pronađeno 10 tona kokaina. 

Ekvadorske oružane snage su u nedelju postavile video snimak na Iksu (Tviteru), na kojem se vide velike gomile plastičnih vreća, a na nekima su bila napisana imena pojedinih avio-kompanija.

Čuvar ranča i pripadnik bande je, kako je sopštila policija, neutralisan. 

Priprema za operaciju protiv narko klanova, koji su spremali pošiljku, trajala je šest meseci, uključujući planiranje i nadzor kartela.

Zaplena dolazi uoči posete visokih američkih zvaničnika koji će razgovarati sa ekvadorskim vlastima o nedavnim vojnim akcijama protiv bandi nakon uvođenja vanrednog stanja zbog toga što je je jedan od najvećih kriminalaca pobegao iz dobro čuvanog zatvora. 

U nepune dve nedelje vanredne akcije vojske i policije, širom Ekvadora uhapšeno je više od 2.700 ljudi.

Vlada krivi moćne kokainske bande za sve veće nasilje, uključujući i nedavni napad na bolnicu, otmice i prekid televizijskog programa.

Nedeljna zaplena droge premašuje količinu od 9,6 tona kokaina koji je otkriven 2021. iza lažnog zida u primorskom gradu Gvajakil, a koji je trebalo da bude isporučen Meksiku i Sjedinjenim Državama. 

Ekvadorske vlasti su tada tvrdile da je vredeo oko 450 miliona američkih dolara.

(RTS)


Ostavite komentar