Eksplozije i pucnjava u Sudanu uprkos dogovorenom produženju primirja

Nova eskalacija sukoba u Sudanu usledila je samo nekoliko sati nakon što su komandant vojske general Abdel-Fatah Burhan i Snage za brzu podršku (RSF), predvođene generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, prihvatili produženje primirja za 72 sata.

Višekratna kratka primirja nisu zaustavila borbe, ali su omogućila da desetine hiljada Sudanaca pobegnu u sigurnija područja i da druge države evakuišu hiljade svojih građana kopnom, vazduhom i morem, mada je sudanska vojska saopštila da su paravojne Snage za brzu podršku pucale na turski avion za evakuaciju kada je sleteo na aerodrom u blizini Kartuma, ranile jednog člana posade i oštetile rezervoar za gorivo.

Žitelji prestonice su prijavili žestoke sukobe u luksuznom naselju Kafuri u Kartumu, gde je vojska ranije koristila ratne avione da bombarduje svoje rivale. Sukoba je bilo i oko vojnog štaba, Republikanske palate i oblasti u blizini međunarodnog aerodroma u Kartumu.

I grad Omdurman su potresle eksplozije u okrugu Karari rano jutros, a stanovništvo ovog područja je pozvano na oprez. RSF tvrdi da je vojni avion bombardovao položaje u Omdurmanu i Džabal Avliji, južno od Kartuma.

U međuvremenu, sudanska vojska je optužila paravojne snage za početak napada.

Sukobljene strane u Sudanu dogovrile su se sinoć o produžetku primirja za još 72 sata, uz posredništvo SAD i Saudijske Arabije. Novo primirje stupilo je na snagu noćas u ponoć po lokalnom vremenu.

Najmanje 512 osoba, uključujući civile i borce, ubijeno je u Sudanu od 15. aprila, kada su izbili sukobi, a još 4.200 ljudi je ranjeno, saopštilo je sudansko Ministarstvo zdravlja.

(RTS)