Eksplozija u izraelskoj bazi, devet vojnika povređeno; šef CIA i visoki zvaničnik Bele kuće u poseti Dohi i Kairu

Izraelska vojska pokrenula ofanzivu u kampu Bureidž u centralnom Pojasu Gaze. Al Džazira prenosi da je u izraelskim napadima na kampove Bureidž i Magazi stradalo 11 osoba.

Dok Bela kuća saopštava da sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom nastavljaju da rade na postizanju primirja, zvaničnik Hamasa poručuje da je potreban jasan stav Izraela o trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju iz Gaze.

Visoki zvaničnik Hamasa ističe da su nezadovoljni pozivima Vašingtona i Zapada da prihvate predlog američkog predsednika Džozefa Bajdena „kao da je Hamas taj koji koči dogovor“.

Zaoštravaju se i tenzije između Izraela i Hezbolaha. Načelnik štaba IDF-a general-potpukovnik Herci Halevi navodi da su spremni za ofanzivu na severu. Sa druge strane, zamenik šefa Hezbolaha šeik Naim Kasem poručuje: „Ako Izrael želi da vodi sveobuhvatni rat, spremni smo za to“.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler tenzije između Izraela i Hezbolaha opisuje kao „izuzetno opasne“. Naglašava da SAD rade na obuzdavanju nasilja kako ono ne bi eskaliralo u pravi rat.

Slovenija je postala 147. članica Ujedinjenih nacija koja je priznala Palestinu.

Izrael je sa SAD potpisao ugovor o kupovini još 25 borbenih aviona F-35.

Šef CIA i visoki zvaničnik Bele kuće stižu u posetu Dohi i Kairu kako bi lobirali za plan o prekidu vatre u Gazi koji je izneo američki predsednik, prenose mediji. 

Katar i Egipat, zajedno sa SAD, posreduju u pregovorima Izraela i Hamasa.

(RTS)