Dvanaest poginulih u napadu na kamp Dženin na Zapadnoj obali; Galant: Jačamo naše napore u Rafi, zadaćemo težak udarac Hamasu

Izraelske snage su tokom prethodnog dana nastavile sa gomilanjem trupa oko grada Rafe na jugu Pojasa Gaze, dok se operacije vode i na severu, gde je poginulo najmanje sedmoro palestinskih civila i trojica izraelskih vojnika.  

Humanitarna katastrofa na jugu enklave je sve veća, a Ujedinjene nacije su morale da obustave distribuciju hrane u ovom području zbog nedostatka zaliha i loših bezbednosnih uslova.

Dalje od borbi, Španija, Norveška i Irska priznale su Palestinu, odluka stupa na snagu 28. maja, a evropske zemlje drugačije su pristupile ovom pitanju. 

Francuska i Nemačka su saglasne da nije pravo vreme za takav čin, dok američki predsednik Džozef Bajden traži da se pitanje dve države reši pregovorima, a ne jednostranim priznanjem. 

Sa druge strane, Egipat, Saudijska Arabija i Turska pozdravljaju odluku evropskih zemalja o priznavanju Palestine.

Izrael je u prvom koraku reagovanja opozvao svoje ambasadore u Oslu, Madridu i Dablinu. Premijer te zemlje Benajmin Netanjahu je istakao da je „prizanvanje Palestine nagrada za terorizam“, te da „neće doneti mir, niti ih sprečiti u nameri da pobede hamasovce“.

(RTS)