Drugi dan foruma u Antaliji – jedan od panela posvećen Balkanu

Drugog dana Diplomatskog foruma u Antaliji, pod nazivom „Unapređenje diplomatije u vremenima previranja“, jedan od dvadesetak panela biće posvećen i regionu Balkana.

U 11.30 po lokalnom vremenu trebalo bi da počne sesija pod nazivom „Izazovi i šanse na Balkanu“, a među govornicima će biti i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Osim Dačića, svoje poglede o toj temi trebalo bi da iznesu i ministri spoljnih poslova Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, ali i Stjuart Pič, specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan.

Oni bi trebalo da odgovore na nekoliko pitanja o kojima će se razgovarati na panelu, između ostalog o tome koji su izazovi na Balkanu imajući u vidu geopolitičke prilike, koju ulogu ima međunarodna zajednica u formiranju budućnosti Balkana, ali i koji su dometi regionalnih inicijativa u unapređenju situacije u regionu.

I pre i posle tog panela, ministra Dačića na marginama foruma očekuje i niz sastanaka sa međunarodnim zvaničnicima.

Dačić bi trebalo da se sastane sa domaćinom skupa, šefom diplomatije Turske, kao i sa kolegama iz Moldavije, Gabona, Paname, Libana.

Inače, prvi dan foruma u Antaliji obeležili su razgovori o ratovima u Ukrajini i Pojasu Gaze, a zajednička ocena učesnika bila je da je potrebno što pre sesti za pregovarački sto i postići primirje.

O ratnim sukobima govoriće se i danas, a uz te teme, učesnici iz oko 150 zemalja diskutovaće i o načinima za prevazilaženje brojnih globalnih izazova kao što su veštačka inteligencija, klimatske promene, migracije, terorizam.

(RTS)