Drugi dan blokade auto-puteva oko Pariza, poljoprivrednici čekaju mere Vlade

Francuski poljoprivrednici nastavljaju da blokiraju strateške saobraćajnice oko prestonice zbog vladinog poreza na gorivo, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cena.

Poljoprivrednici traže i smanjenje poreza, a nezadovoljni su i sporazumom o slobodnoj trgovini između EU i izvoznika hrane, kao i sa južnoameričkim blokom Merkosur, koji je u fazi izrade, a za koji tvrde da će doprineti nelojalnoj konkurenciji na tržištu.

Premijer Francuske Gabrijel Atal sastao se sinoć sa predstavnicima poljoprivrednog sindikata, a poljoprivrednici čekaju da Vlada saopšti nove mere u njihovu korist.

„Nastavljamo da pregovaramo, očekivanja su velika i odlučnost je potpuna“, naveo je posle trosatnog sastanka sa premijerom predsednik sindikata Arno Ruso.

Opsada pijace

Konvoj od 200 traktora kreno je ka najvećoj svetskoj pijaci Rungis koju poljoprivredni planiraju da zauzmu u popodnevnim satima. Na pojedinim auto-putevima, farmeri su noć proveli u svojim traktorima ili prikolicama.

Francuska vlada je ranije najavila da će 15.000 pripadnika policije biti mobilisano da spreči ulazak traktora u Pariz i veće gradove.

(RTS)


Ostavite komentar