Donald Tramp proglašen krivim po sve 34 tačke optužnice, presuda 11. jula

Porota je proglasila bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa krivim za falsifikovanje poslovnih knjiga kako bi prikrio tajnu isplatu bivšoj porno zvezdi Stormi Danijels.

To je prva od 34 tačke optužnice, a porota je Trampa proglasila krivim po svim tačkama.

Porota je odluku donela posle manje od dvanaest sati rasprave u prvom krivičnom procesu protiv jednog predsednika SAD bez presedana.

Trampa je porota od 12 Njujorčana osudila za krivično delo falsifikovanja poslovne dokumentacije, odnosno unošenja lažnih podataka sa namerom da počini neko drugo krivično delo.

U Trampovom slučaju, okružni tužilac na Menhetnu ga je optužio da je lažno evidentirao nadoknadu troškova svom bivšem advokatu Majklu Koenu, koji je onda zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels platio 130.000 dolara za njeno ćutanje o aferi sa Trampom, pravdajući to kao „pravne troškove“.

Sud će Trampu izreći kaznu 11. jula u 10 sati po Istočno-američkom vremenu, odnosno u četiri popodne po Centralno-evropskom vremenu.

To je samo četiri dana pre Republikanse konvencije na kojoj se zvanično proglašava kandidat stranke na predsedničkim izborima.

Moguće je da kazna bude zatvorska, ali malo je verovatno da bi Tramp morao u zatvor pre novembarskih izbora.

Po izlasku iz sudnice Tramp se obratio medijima rečima da je odluka sramotna i da je suđenje bilo namešteno.

Dodao je da ništa nije gotovo i da će se boriti do kraja, kao i da nije imao pošteno suđenje.

Presuda neće sprečiti Trampa da učestvuje na izborima za predsednika, ali mogla bi značajno da utiče na njegove šanse, procenjuju analitičari.

Bajdenova kampanja je propratila Trampovu osuđujuću presudu, napisavši u saopštenju: „Danas smo u Njujorku videli da niko nije iznad zakona“.

„Donald Tramp je oduvek pogrešno verovao da se nikada neće suočiti sa posledicama zbog kršenja zakona radi sopstvene lične koristi“, napisao je direktor za komunikacije Bajden-Haris kampanje Majkl Tajler.

Zatim je pozvao ljude da glasaju: „Današnja presuda ne menja činjenicu da se američki narod suočava sa jednostavnom realnošću. Još uvek postoji samo jedan način da se Donald Tramp spreči da uđe u Ovalni kabinet: glasačka kutija. Osuđeni kriminalac ili ne, Tramp će biti republikanski kandidat za predsednika“.

(RTS)