Dokumenti FBI o zaveri iz 1983, planiran atentat na kraljicu Elizabetu Drugu

Federalni istražni biro objavio je fajlove koji se odnose na putovanja pokojne kraljice Elizabete Druge u SAD.

Oni pokazuju kako je FBI, koji je radio na obezbeđivanju kraljice tokom njenih poseta, bio zabrinut zbog pretnji IRA.

Prema objavljenom dosijeu, policajac koji je posećivao irski pab u San Francisku upozorio je federalne agente na poziv čoveka koga je sreo na mestu događaja.

Policajac je rekao da mu je muškarac rekao da traži osvetu za svoju ćerku koju je „u Severnoj Irskoj ubio gumeni metak“.

Pretnja je stigla 4. februara 1983, otprilike mesec dana pre posete kraljice Elizabete Druge i njenog supruga princa Filipa Kaliforniji.

“Hteo je da pokuša da naudi kraljici Elizabeti i to bi uradio ili tako što bi bacio neki predmet sa mosta Golden gejt na kraljevsku jahtu ‘Britanija‘ kada bude plovila ispod, ili bi pokušao da ubije kraljicu Elizabetu tokom posete Nacionalnom parku Josemiti“, piše u dokumentu.

Kao odgovor na pretnju, Tajna služba je planirala da zatvori šetališta na mostu „Golden gejt“ dok se jahta približava. Nejasno je koje su mere preduzete u Josemitu, ali poseta je održana. FBI nije objavio detalje o hapšenjima.

Do mnogih državnih poseta pokojne kraljice SAD, uključujući posetu Zapadnoj obali 1983. godine, došlo je tokom pojačanih tenzija u Severnoj Irskoj.

Dokumenti otkrivaju i druge pretnje

Godine 1976. pokojna kraljica bila je u Njujorku. Dokumenti otkrivaju da je pilotu izdat poziv za prelet malim avionom iznad Bateri parka sa natpisom “Engleska, gubi se iz Irske“.

Inače, kraljičin rođak lord Mauntbaten stradao je u bombardovanju IRA u Republici Irskoj 1979. godine.

Uoči lične posete pokojne kraljice Kentakiju 1989. godine, interni dopis FBI je glasio “mogućnost pretnji Britanskoj monarhiji je uvek prisutna od strane Irske republikanske armije (IRA)“.

Poznato je da je pokojna kraljica, koja je posedovala trkačke konje, nekoliko puta tokom svog života posetila Kentaki kako bi uživala u državnim konjičkim događajima, uključujući derbi u Kentakiju.

U državnoj poseti 1991. godine, pokojna kraljica je trebalo da gleda bejzbol utakmicu sa predsednikom Bušom.

FBI je upozorio tajnu službu da „irske grupe“ planiraju proteste na stadionu i da je „jedna irska grupa rezervisala veliki broj karata za tribine“ za utakmicu.

(RTS)