Dojave o bombama na aerodromima širom Francuske, napadi u Berlinu – Evropa dan nakon ubistva u Briselu

Sa pomenutih aerodroma trenutno ne poleće nijedan avion, naveo je generalni direktorat civilnog vazduhoplovstva. Avionima koji su upravo sleteli, ili čiji se putnici iskrcavaju ne vraćaju se na terminal, ili se od njih traži da sačekaju u svom avionu.

Na aerodromu Lil-Leskin, upozorenje je dato nakon prijema anonimnih pretnji mejlom nešto posle 10.00 časova. I zgrada je hitno evakuisana. U Bronu je uzbuna završena, signalni toranj i dva aviona su evakuisani, pretresi su obavljeni i ništa nije otkriveno.

Pretnje je dobio i aerodrom u Nici, ali je uzbuna već okončana. Bio je to komad prtljaga napušten na terminalu jedan koji je neutralisan. Francuska je od petka uveče podigla bezbednost na najviši stepen nakon što je ubijen učitelj u školi francuskom gradu Aras.

I Versajska palata ponovo je juče bila evakuisana “iz bezbednosnih razloga“. Kako javljaju francuski mediji pozivajući se na izvore u policiji, palata je evakuisana zbog dojave o bombi. Versajski dvorac je bio evakuisan i u subotu, takođe zbog dojave o bombi.

Uzbuna u Rimu

Dojave o bombi prijavljene su i u glavnom gradu Italije. U jevrejskoj četvrti u Rimu proglašena je uzbuna zbog bombe. Međutim, u pitanju je bila lažna uzbuna, u okviru ranije planirane školske vežbe koja je najavljena policiji, saopštili su policijski izvori.

Jevrejska zajednica je u kasnijem saopštenju precizirala da su događaji u školi „Portiko d’Otavija“ zapravo posledica vežbe zbog čega je proglašena fiktivna pretnja bombom. 

Ipak, bezbednost u jevrejskoj četvrti i oko Vatikana je pojačana neposredno nakon napada Hamasa na Izrael i izraelskih udara na Pojas Gaze.

Napadi u Nemačkoj, Molotovljevim koktelom na sinagogu

Takođe, prethodnih dana se i u nemačkoj prestonici dogodilo nekoliko antisemitskih incidenata nakon eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

Jutros je molotovljevim koktelima napadnuta Sinagoga u Berlinu.

Jevrejska zajednica u Nemačkoj je saopštila da je sinagoga u gradskom naselju Mite napadnuta sa dva zapaljive naprave, a policija je potvrdila incident, prenosi Asošijeted pres.

U kompleksu zgrada jevrejske zajednice u centru Berlina nalaze se sinagoga, obdanište, škola i društveni centar.

Nemačka policija je takođe saopštila da je tokom protekle noći došlo do sukoba između muslimanskih imigranata i organa reda u gradskim četvrtima Nojkeln i Krojcberg i kod berlinske Brandenburške kapije.

Evropa povećava nivo bezbednosti

Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi, policija je povećala bezbednost jevrejskih institucija u Berlinu i širom Nemačke.

I pored toga, izraelske zastave koje su se vijorile u znak solidarnosti ispred gradskih većnica širom zemlje su skinute i spaljene, a na nekoliko zgrada u Berlinu u kojima žive Jevreji nacrtana je Davidova zvezda na vratima i zidovima, navodi AP.

Podsetimo, dojave o bombama usledile su dan nakon što je Tunišanin Abdesalem L. u Briselu ubio dve osobe, a jednu ranio, nakon čega je ubijen u vatrenom obračunu sa policijom. Žrtve su bile švedski navijači, koji su u Briselu bili na fudbalskoj utakmici u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. protiv Belgije.

Kako su preneli briselski mediji, događaji ukazuju na to da je teroristički napad bio usmeren na Švedsku, a odgovornost za napad je preuzela Islamska država. Objašnjeno je da je Švedska „deo međunarodne koalicije koja se bori protiv ekstremista“.

Francuska je neposredno nakon napada pojačala bezbednost na graničnim prelazima, a predsednik zemlje Emanuel Makron izjavio je, reagujući na napad, da je čitava Evropa veoma uzdrmana.

(RTS)


Ostavite komentar