Dogovor Vlade i sindikata prosvete oko izmena Krivičnog zakonika

Predstavnici Vlade Srbije, u razgovoru sa predstavnicima reprezentativnih sindikata prosvete, naglasili su da je ovo Vlada kontinuiteta i da će sve što je dogovoreno Protokolom Vlade Republike Srbije i reprezentativnih sindikata biti implementirano, a dogovoreno je da će tokom narednog meseca premijer Miloš Vučević održati sastanak sa predstavnicima sindikata.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju predstavnika Vlade i reprezentativnih sindikata u prosveti, na sastanku je predstavljen nacrt teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, s čime su se saglasili predstavnici sindikata.

U zajedničkom saopštenju naveden je i predlog izmena koje je dalo Ministarstvo pravde – za napad na zaposlene u obrazovnoj ustanovi predviđene su kazne zatvora od tri meseca do osam godina, u zavisnosti od težine nanetih povreda.

Đukić Dejanović: Radi se na smanjenju administracije

Takođe se navodi da će Komisija Vlade Republike Srbije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje na prvoj narednoj sednici dati saglasnost za realizaciju 7-a faze zapošljavanja u prosveti.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović informisala je predstavnike sindikata „da se radi na smanjenju administracije u smislu korišćenja novih funkcionalnosti eDnevnika“ i najavila dalji zajednički rad na izmenama i dopunama posebnih kolektivnih ugovora.

Konstatovano je da će Radna grupa Vlade Republike Srbije za osnovno, srednje i obrazovanje odraslih nastaviti rad u kontinuitetu.

Sastanku su prisustovali ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministarka pravde Maja Popović i šef kabineta predsednika Vlade Republike Srbije Žarko Mićin, kao i predsednici i predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

(RTS)