Direktor Bi-Bi-Sija podeno ostavku zbog svoje uloge u vezi sa kreditom za Borisa Džonsona

Šarp je naveo da u izveštaju je utvrđeno da „nije na pravi način otkrio svoju umešanost“ u davanje garancije za zajam od 800.000 funti tadašnjem premijeru Borisu Džonsonu.

Javni medijski servis je pod pritiskom nakon što je otkriveno da je Šarp, donator Konzervativne stranke, pomogao da tadašnji premijer Boris Džonson 2021. godine dođe do kredita, nakon čega ga je vlada imenovala na funkciju direktora u javnom medijskom servisu, preneo je AP.

U izveštaju državnog tela za javna imenovanja je utvrđeno da je prekršio vladin kodeks za javna imenovanja tako što nije obelodanio potencijalni sukob interesa, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, kršenje bilo nenamerno i nije materijalno“, i da podnosi ostavku da bi „dao prioritet interesima Bi-Bi-Sija“.

Odbor britanskih poslanika je već ocenio da je Šarp napravio „značajne greške u proceni“ i da nije naveo „potpune činjenice“ prilikom prijavljivanja za posao.

Govoreći o intervjuu sa kadrovskom komisijom britanskog javnog servisa pre njegovog imenovanja za predsednika Bi-Bi-Sija, Šarp je rekao da bi voleo da je taj potencijalni sukob interesa pomenuo.

Naveo je da je „zadovoljan“ što se u izveštaju zaključuje da je „njegova umešanost u ove stvari prema tome bila ‘veoma ograničena’“ i kaže da „nije pronađen nijedan dokaz“ koji bi sugerisao da je  „igrao bilo kakvu ulogu u olakšavanju ili finansiranju zajma za bivšeg premijera”.

Šarp je rekao da će ostati na funkciji do kraja juna dok traje proces imenovanja njegovog naslednika.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike