Desetoro dece poginulo u izraelskom napadu na Rafu; glad i zaraze vladaju u Pojasu Gaze

Nastavlja se sukob Izraela i Hamasa. Desetine Palestinaca ubijene su u izraelskom napadu na Rafu. Pomoć izbeglicama u Pojasu Gaze otežano stiže ili je potpuno blokirana.

Neimenovani zvaničnik Hamasa saopštio je da su razgovori o primirju koji su održani u Egiptu bili „pozitivni i dobri“.

Izraelske defanzivne snage saopštile su novootkrivene dokaze o postojanju tunela ispod sedišta Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama(UNRVA) koji je Hamas koristio kao jednu od centralnih komandi obaveštajnih službi Hamasa.

Izraelska vojska je prvi put u borbama u Gazi primenila  vojnu tehnologiju sa veštačkom inteligencijom, što je izazvalo strah od upotrebe autonomnog oružja u modernom ratovanju.

Povodom najavljene izraelske operacije u Rafi reagovale su Ujedinjene nacije, Bela kuća, kao i brojne države Bliskog istoka, upozoravajući na moguće ishode.

Trenutno se u Rafi nalazi oko milion ljudi, od čega je preko 700.000 interno raseljenih Palestinaca, koji se usred prenaseljenosti suočavaju sa širenjem zaraznih bolesti i rizikom od gladi.

Izraelska vojska pogodila je stambenu zgradu zapadno od glavnog grada Sirije Damaska, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

(RTS)


Ostavite komentar