Desetine hiljada Španaca protestuje zbog predloga o amnestiji za katalonske političare

Socijalistička partija Pedra Sančeza je u četvrtak postigla dogovor sa katalonskom partijom Hunts, koji uključuje i donošenje zakona o pomilovanju katalonskih osuđenika, prenosi Rojters.  

Najveći protest je organizovan u Madridu, na trgu Puerta del Sol, gde je lider konzervativne Narodne partije (PP) Alberto Nunjez Feiho optužio Sančeza i socijaliste da su stavili na kocku vladavinu zakona i vladavinu prava „kako bi ostvarili političku korist“

„Nećemo ćutati sve dok ne budu održani izbori“, rekao je Feiho.

Prema podacima policije, u Madridu se okupilo oko 80.000 ljudi, dok Narodna partija tvrdi da je na ulicama španske prestonice blizu milion građana. 

Okupljeni nose transparente sa porukama poput „Španska demokratija je u opasnosti“ i „Poštuj ustav“.

Pojedini su nosili zastave Španije i Evropske unije. 

„On (Sančez) je izdao demokratiju. Ne može da nastavi da vlada“, rekao je bankar Tomas Perez (38), držeći natpis „Sančez izdajnik“.

Demonstracije i u Barseloni, Sevilji, Granadi…

Protesti se održavaju i u Barseloni, gde se okupilo oko 6.000 građana, prema podacima španske policije.

Takođe, građani protestuju i u Granadi, gde se okupilo skoro 30.000 demonstranata, kao i u Sevilji gde je na proteste izašlo oko 50.000 ljudi. 

Građani protestuju i u Malagi, Valensiji i drugim španskim gradovima. 

Formiranje vlade i uloga katalonskih i baskijskih partija

Posle neuspešnih izbora 23. jula, socijalisti su proveli nedelje u pregovorima sa manjim partijama, uključujući ekstremno levičarsku platformu Sumar i katalonske, galicijske i baskijske nacionalističke partije.

Podrška partije Hunts, kao i baskijske Nacionalističke partije, donela bi Sančezu apsolutnu većinu za formiranje vlade.

Na parlamentarnim izborima u Španiji najviše glasova je dobila Narodna partija, koja je obezbedila 137 od 350 mandata, ali ni uz podršku Voksa, stranke krajnje desnice, nema većinu potrebnu za formiranje vlasti.

Socijalistička i Sančez osvojili su 121 mandat, i uz podršku stranaka iz Katalonije i Baskije moći će da formira vladajuću koaliciju.

(RTS)


Ostavite komentar