Desetine hiljada ljudi na ulicama Madrida protiv najavljene amnestije za nekadašnje katalonske lidere

Protest u Madridu je, pod motoom „Protiv amnestije i Sančezovog puča“, organizovala Fondacija za nacionalnu odbranu Španije Denaes, bliska krajnje desničarskoj partiji Voks.

Okupljenima se obratio lider Voksa Santijago Abaskal koji je poručio da su „ugrožene slobode Španije“, a da je Pedro Sančez „izvršio puč“ koji ih je doveo na protest, prenosi španski javni servis RTVE.

„Sančeze, ne usuđuj se da se pozivaš na ime Španije da bi gazio na legitimne zakone, a ako to učiniš, bolje je da Puđdemonu na sledećem sastanku kažeš da ti pripremi gostinsku sobu u Vaterlou“, naveo je Abaskal.

Iako su na skup bili pozvani i predstavnici Narodne partije (PP), najviši zvaničnici stranke nisu bili prisustvovali protestu, ali je bilo dosta nekadašnjih lidera, poput bivše predsednice Madrida Esperance Agire, koja je upozorila da amnestija nije najgora stvar, već da se sprema i novi referendum.

„U zatvor“, pisalo je na transparentima koje su nosili učesnici protesta, od kojih su mnogi mahali španskim zastavama.

Oprečne su informacije o broju okupljenih – zvaničnici su saopštili da se okupilo 100.000 ljudi, dok je prema podacima organizatora na madridskom trgu Kolon bilo 200.000 građana.

Mandatar Pedro Sančez izjavio je u subotu da podržava davanje amnestije onima koji su učestvovali u organizovanju referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

„Katalonija je spremna za potpuno ujedinjenje. Predstavnici više od 80 odsto Katalonaca to podržavaju. Iz tih razloga, u ime Španije i u interesu Španije, u odbranu suživota među Špancima, ja danas branim amnestiju u Kataloniji za ono što se desilo u protekloj deceniji“, rekao je Sančez.

Rok za novu vladu do 27. novembra

Politička situacija u Španiji je neizvesna nakon julskih vanrednih parlamentarnih izbora. Iako je PP osvojio najviše poslaničkih mandata, to, ni uz podršku Voksa, nije bilo dovoljno za formiranje vlade, a lider te stranke Alberto Nunjez Feiho nije izglasan za novog premijera.

Nakon toga je mandat za sastav vlade poveren aktuelnom premijeru i lideru socijalista Pedru Sančezu, kojem su za dovoljan broj glasova u parlamentu, osim podrške levičarske platforme Sumar, potrebni i glasovi katalonskih stranaka. One svoju podršku uslovljavaju amnestijom i novim referendumom o nezavisnosti.

Ukoliko španska vlada ne bude formirana do 27. novembra, Španci će ponovo na birališta 14. januara.

(RTS)


Ostavite komentar