Delegacija Hamasa sutra na pregovorima u Kairu; OCHA: Umrlo 28 dece od neuhranjenosti i dehidratacije

Humanitarna organizacija Svetska centralna kuhinja traži formiranje nezavisne komisije za istragu ubistva njenih radnika u izraelskom vazdušnom napadu u Gazi. Ističu da izraelska vojska ne može verodostojno da istražuje sopstvenu „grešku“.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da Sjedinjene Američke Države ne planiraju da sprovedu nezavisnu istragu o izraelskom napadu na Svetsku centralnu kuhinju u Gazi u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su otpustile majora i pukovnika jedinice koja je delovala u akciji u kojoj je poginulo sedmoro humanitarnih radnika dobrotvorne organizacije Svetska centralna kuhinja.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Andžej Šejna uručio je diplomatsku notu izraelskom ambasadoru u Varšavi Jakovu Livneu u znak protesta zbog ubistva poljskog humanitarnog radnika u izraelskom napadu na konvoj humanitarnih radnika u Gazi ranije ove nedelje.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da je izraelska vlada otvorila „neke koridore“ ka Pojasu Gaze, kako bi se isporučila humanitarna pomoć, ali da to nije dovoljno da se spreči glad.

(RTS)