Dautović: Predstoji kopnena invazija, taoci su „otpisani“, ne isključujem mogućnost nove intifade na Zapadnoj obali

Pre učerašnjeg napada, poslednji rat između Hamasa i Izraela bio je 2021. godine. Trajao je 11 dana i odneo oko 250 života. Šta će doneti najnoviji sukob, koliko bi mogao da potraje? Spoljnopolitički komentator Mirko Dautović rekao je u Dnevniku RTS-a da će rat svakako biti težak, ali da je pitanje njegovog trajanja teško predvideti.

„Svakako će trajati nekoliko meseci. Ovo se neće završiti ni izbliza tako brzo kao rat iz 2021. godine, a broj žrtava je odavno premašio cifru od 250“, navodi Dautović.

Sada se najviše strahuje da će Izrael izvršiti kopnenu invaziju na Pojas Gaze.

Dautović smatra da su te prognoze „vrlo realne“.

„Izrael više ne može da priušti da Pojas Gaze ne bude pod njegovom kontrolom. Otkako su ga napustili 2006. godine, šta god da su mislili da će se desiti tamo, to je postao izvor opasnosti za njih i oni više neće moći da dopuste da to postoji“, ocenjuje Dautović.

„Uništenje urbanih područja pre kopnene invazije“

Tako da, ponavlja, kopnena invazija svakako predstoji.

„Međutim, pre toga pretpostavljam da će Izrael uništiti dobar deo urbane celine Gaze, jer ratovi u urbanim područjima odnose veliki broj žrtava. To možete da predupredite time što ćete prvo da uništite taj grad“, objašnjava Dautović.

O talačkoj krizi: Mislim da je Izrael otpisao kidnapovane, Hamas planira da ih koristi kao „živi zid“

Situaciju dodatno komplikuje talačka kriza, pošto je, prema podacima koje je danas izneo Izrael, stotinak izraelskih civila i vojnika kidnapovano i odvedeno upravo u Pojas Gaze, dok mediji tvrde da ih je mnogo više.

„Ne, bojim se da neće biti pregovora oko talaca“, smatra Dautović, podsetivši na reči portparola Hamasa, koji je poručio da će postaviti taoce na takva mesta da će, ako bi Gaza bila bombardovana, i oni umreti sa Palestincima.

Hamas, ukzzuje, planira da iskoristi taoce kao „živi zid“.

„Budući da je prioritet Izraela hitno da zauzme Gazu i uništi Hamas, mislim da su oni te taoce već otpisali. Dakle, bilo da je reč o civilima, izraelskim vojnicima ili zapadnim državljanima koji su se zatekli na jednom festivalu u blizini Pojasa Gaze, muzičkom festivalu, mislim da je spašavanje tih talaca sekundarno“, kaže Dautović.

„Mogućnost nove intifade, neki gradovi već otkazali poslušnost Abasu“

Pošto Palestinci ne naseljavaju samo Pojas Gaze, već i Zapadnu obalu i Istočni Jerusalim, postoji i strah od proširivanja fronta.

„Mislim da će to zavisiti od toga koliko će Hamas imati još uspeha. Oni su uspeli juče da iznenade Izraelce. Ono što im predstoji će, ili inspirisati njihove sunarodnike na Zapadnoj obali da ustanu ili će im pokazati da je bilo kakav otpor uzaludan. Ne bih isključio mogućnost spontane intifade, koja ne bi bila organizovana, treće intifade na Zapadnoj obali. Dakle, neki od palestinskih gradova već su otkazali poslušnost palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu i njih praktično vode lokalne paravojne formacije koje čine tamošnji palestinski mladići“, kaže Dautović.

Šta će učiniti druge arapske zemlje

Dautović je komentarisao i koliko Palestinci mogu da računaju na podršku drugih arapskih zemalja, isključivši mogućnost vojnog napada na Izrael.

„Podrška da, ali uglavnom verbalna, eventualno finansijska. Ali vojna, ideja da se sada različiti arapski režimi i vlade okupe i pruže podršku Palestini time što će napasti Izrael – iluzorna je“, ocenjuje Dautović.

Neke od arapskih zemalja su već saveznici Izraela, pre svega Jordan i Egipat, navodi Dautović i ukazuje da su zemlje koje su prijateljski nastrojene prema Palestincima – Sirija, Irak, Liban, Libija – predaleko, i usred su ili na rubu građanskog rata.

„Hamas de fakto sprečio mogućnost da još arapskih zemalja prizna Izrael“

Primarni razlog Hamasovog straha, objašnjava Dautović, jeste to što je palestinsko pitanje postalo sve irelevantnije i sve niže na listi prioriteta arapskih zemalja, nakon što je nekoliko arapskih zemalja priznalo Izrael.

„I posle Emirata, i Bahreina, i Maroka, sledeća je Izrael trebalo da prizna Kraljevina Saudijska Arabija, što bi bio veliki uspeh za Tel Aviv“, ističe Dautović.

Ovim što je Hamas izazvao, napominje, de fakto je sprečena mogućnost da se nastave pregovori o priznanju.

„Više moći nijedna arapska predstavnica, nakon onoga što sledi, da otvori prijateljske odnose sa Izraelom“, ocenjuje Dautović.

Hamas je takođe „ciljao“, smatra, i arapsku populaciju koja bi mogla da ustane i da traži od vlade Egipta ili Ujedinjenih Arapskih Emirata da podrže Palestince.

(RTS)


Ostavite komentar