Dan žalosti u Finskoj nakon pucnjave u školi – policija utvrdila da je motiv vršnjačko nasilje, nastava redovna

Finska žali za učenikom koji je juče ubijen u pucnjavi u osnovnoj školi u Vanti kod Helsinkija. U njega i još dve učenice, koje su teško ranjene, pucao je 12-godišnji učenik škole tokom časa muzičkog.

Policija je saopštila da je osumnjičeni, koji je uhapšen u severnom delu Helsinkija sa oružjem kod sebe, tokom ispitivanja priznao da je počinio zločin.

Potvrdili su da je motiv napada bilo vršnjačko nasilje kojem je osumnjičeni bio izložen.

 

U saopštenju policije ističu da su i osumnjičeni dečak i žrtve napada državljani Finske, a da je jedna od ranjenih devojčica poreklom Albanka sa Kosova i Metohije.

Nastava u školi od jutros se odvija normalno

Ile prenosi da se nastava u osnovnoj školi u Vanti od jutros odvija normalno, a da je izostalo oko 10 odsto učenika, što je nešto više od uobičajenog.

Gradski sekretar za osnovno obrazovanje Ilka Kalo rekao je da se sa mlađim učenicima više razgovaralo o jučerašnjem događaju, dok su stariji đaci brže prešli na redovan rad.

Dodao je da je situacija drugačija u odeljenjima u kojima je bio ubijeni učenik i ranjene učenice i da u njima postoji potreba za kriznim radom koji će potrajati i da su spremni za to. Reč je o dva odeljenja sa 38 učenika koja imaju zajedničku nastavu.

(RTS)