Dan nacionalne žalosti u Rusiji zbog terorističkog napada u Moskvi

Rusija žali za poginulima u terorističkom napadu koji se u petak dogodio u Krokus siti holu kod Moskve. Prema poslednjim podacima ruskog Istražnog komiteta, u napadu su poginule 133, a povređeno više od 100 ljudi. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da je napad u Krokus siti holu krvavi, varvarski teroristički čin i obećao da će počinioci, organizatori i naručioci zločina biti kažnjeni.

U koncertnu dvoranu Krokus siti hol u Krasnogorsku kod Moskve u petak uveče upali su naoružani napadači i počeli da pucaju u posetioce, a potom su  bacali zapaljiva sredstva, zbog čega je izbio požar. 

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije juče je saopštila da je u vezi sa napadom privedeno 11 osoba, među njima i četiri osobe koje su bile direktno umešane u teroristički napad. 

Iz FSB-a je rečeno da je oružje koje su napadači koristili u Krokusu bilo unapred pripremljeno u skrovištu i da su napadači pokušali da pobegnu automobilom, krećući se ka rusko-ukrajinskoj granici. Oni su privedeni u Brjanskoj oblasti, u razmaku od nekoliko sati.

Prema navodima FSB-a, napadači su nameravali da pređu granicu i imali su kontakte na ukrajinskoj strani. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije kasnije je demantovalo informacije da su uhapšeni ruski državljani, ističući da su svi strani državljani. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, ali zvanična Moskva nije komentarisala tu informaciju.

(RTS)