Četrdeset godina zatvora za bivšeg inženjera CIA za „najgore curenje podataka u istoriji Agencije“

Šulte (35) je osuđen zbog organizovanja najvećeg curenja poverljivog materijala u istoriji CIA, a te informacije je otkrio Vikiliksu, objavio je Ej-Bi-Si njuz.

Federalni tužioci su naveli da je curenje poverljivih informacija imalo katastrofalne posledice po CIA i da u Šulteovom postupku nije bilo altruističkog motiva.

Tužioci tvrde da je to bio čin osvete nadređenima koji su ga premestili na drugo radno mesto, ukinuli neke od njegovih IT privilegija i kritikovali ga zbog njegovog ponašanja.

Američki sud je u avgustu potvrdio optužnicu protiv Šultea za najveću krađu poverljivih informacija u istoriji CIA, dok je odbačena optužba za opstrukciju pravde.

Šulte je osuđen u julu 2022. godine po četiri tačke za špijunažu i hakovanje kompjutera i po jednoj tački za davanje lažne izjave agentima Federalnog istražnog biroa (FBI), nakon što je prosledio poverljive materijale Vikiliksu.

Vikiliks je u martu 2017. godine počeo da objavljuje materijale koji se odnose na to kako je CIA nadgledala strane vlade, navodne teroriste i druge, kompromitujući njihovu elektroniku i računarske mreže.

Kako navodi Asošijeted pres, mnoštvo informacija je otkrilo da je CIA hakovala pametne telefone u špijunskim operacijama i otkrila napore Agencije da pretvori televizore povezane na internet u uređaje za prisluškivanje.

CIA je saopštila da je Šulte „direktno ugrozio osoblje, programe i imovinu Agencije i ugrozio nacionalnu bezbednost SAD“.

Šulte je prošlog septembra takođe osuđen za posedovanje dečje pornografije.

(RTS)


Ostavite komentar