Čekao se skandal u Berlinu, nije ga bilo – Šolc i Erdogan dele „brigu“, teške reči ostale neizgovorene

Prva poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana posle četiri godine najavljivana je kao pikantna zbog suprotnih stavova Turske i Nemačke o sukobu na Bliskom istoku.

Kancelar Olaf Šolc, koji je ugostio Erdogana u Berlinu, u obraćanju nakon sastanka naglasio je da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali i da je Nemačka jedan od najvećih zagovornika humanitarne pomoći stanovnicima Gaze.

Šolc je rekao da „nije tajna“ kako on i Erdogan imaju vrlo različite poglede na konflikt, ali da dele „brigu zbog požara na Bliskom istoku“.

„Svaki život ima jednaku vrednost“, rekao je nemački kancelar, dodavši da „patnja palestinske civilne populacije“ tišti nemačku vladu. Sada je važno razmotriti kako sprečiti „dalju eskalaciju u regionu“.

Erdogan zahteva humanitarno primirje

Erdogan je u Kancleramtu kritikovao postupanje Izraela u Pojasu Gaze.

„Govorimo o 13.000 dece, žena, starih ljudi koji su ubijeni“, rekao je Erdogan. „Sve je sravnjeno sa zemljom.“

Kako je zamerio, iako trenutno „svi“ govore o Hamasu, vojna moć te palestinske organizacije nije uporediva s onom Izraela.

Evropska unija, SAD i druge države smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Turski predsednik je pozvao na humanitarno primirje. Kako je rekao, ako bi Nemačka i Turska zajedno mogle postići takvo primirje, postojala bi šansa da se region spasi od ovog „vatrenog obruča“.

Kontroverzna poseta

Erdoganova poseta Nemačkoj je kontroverzna zbog oštrih verbalnih napada na Izrael od početka rata u Gazi. Iako je Erdogan osudio ubistvo stotina izraelskih civila u terorističkom napadu 7. oktobra, kasnije je terorističku organizaciju Hamas, odgovornu za to, opisao kao „oslobodilačku organizaciju“.

S druge strane, optužio je Izrael za „genocid“ u Pojasu Gaze i čak doveo u pitanje pravo Izraela na postojanje. Izrael pokušava da „izgradi državu čija istorija seže samo 75 godina unazad i čiji je legitimitet doveden u pitanje sopstvenim fašizmom“, rekao je Erdogan krajem prošle sedmice.

Šolc je tada odbacio Erdoganove optužbe protiv Izraela kao „apsurdne“. Erdogan je više puta izjavljivao da podržava rešenje dve države – stav koji deli sa kancelarom.

Kako sada ocenjuje izveštač medijske mreže RND, najvažnije je ono što Erdogan u Berlinu – nije rekao. Naime, nije ponavljao optužbe o „genocidu“ i slično. Tako je, uprkos neslaganju, izostao veliki skandal kojeg su se mnogi pribojavali.

(RTS)


Ostavite komentar