Čeka se konačni odgovor Izraela i Hamasa na američki predlog mira u tri koraka i šest nedelja

Vreme je da se rat završi, rekao je američki predsednik Džozef Bajden i predlog za prekid vatre u Gazi predstavio kao izraelski. Imao bi tri faze. Prvo – šestonedeljni prekid vatre, 600 kamiona humanitarne pomoći Pojasu Gaze dnevno, razmena dela izraelskih talaca za palestinske, povlačenje izraelske vojske iz naselja. U drugoj, trajni prekid sukoba, oslobađanje preostalih talaca, potpuno povlačenje izraelske vojske i u trećoj obnova Gaze.

„Ne treba gajiti iluzije da je ovde reč o nekom mirovnom predlogu, ovo je nešto što liči na mapu puta. Da se prvo reše urgentne stvari, poput prekida vatre. Hamasovci tvrde da od Amerikanaca nisu dobili zvaničan predlog o kome bi mogli da se izjasne. Naravno, oni su iskoristili ovaj politički trenutak i rekli da u pozitivnom tonu i konstruktivno ipak prihvataju da razgovaraju o nečemu što je platforma za ovaj predlog“, kaže Marko Dašić, docent Fakulteta političkih nauka.

Prema rečima Momira Turudića, urednika „Oko“ portala RTS-a na terenu će to biti jako teško sprovesti.

„Pre svega, vrlo je teško zamisliti da će se jedna od tačaka, a to je povlačenje Izraela iz svih, to je naglašeno, naseljenih mesta u Gazi, ostvariti na takav način i da će to podržati kompletna vlada, a i vojni vrh“, kaže Turudić.

Bajdenov plan nailazi na podršku saveznika i dolazi samo nekoliko dana pošto je kineski predsednik Si Đinping sa arapskim liderima razgovarao o kraju rata. Dogovoren je, kako se pretpostavlja, prošle sedmice u Parizu na sastanku šefova CIA-e, Mosada i katarskog premijera. Ali Bajdenov predlog je Netanjahuova dilema. Kaže ne odustaje od tri ratna cilja. Iako zvanično, načelno prihvaćen, sa rezevrama, protive mu se ultradesničarski koalicioni partneri. Opozicija je za.

„Ako merimo političku snagu ultradesničarskih snaga nasuprot ovim opozicionim, rekao bih da je tas na vagi ovog opozicionog dela. Mislim da će Netanjahu morati da bira u ovom trenutku između sopstvene političke sudbine i opstanka na vlasti i nečega što je ipak opšti interes izraelskog društva“, kaže Marko Dašić, docent Fakulteta političkih nauka.

Dautović: Netanjahu nema razlog da napusti koaliciju

Mirko Dautović, spoljnopolitički komentator navodi da se protiv Benjamina Netanjahua vode tri procesa za korupciju, 

„Da li Netanjahu može da zamisli scenerio u kojem bi njegova vlada podržana od takvih njegovih najvećih protivnika opstala. A radi se o njegovoj koži, jer protiv njega se vode tri procesa za korupciju. Sad se vodi, dakle, i postupak pred međunarodnim krivičnim sudom. Koje on ima garancije da bi mogao politički da opstane. On nema nikakav razlog da napusti ovu koaliciju“, kaže Mirko Dautović, spoljnopolitički komentator.

Za uništenje Hamasa potrebno još sedam meseci

Da li je Izrael spreman za prekid vatre ako se iz vojnog vrha čuju poslednje procene da je za ultimativni ratni cilj – uništenje Hamasa potrebno još sedam meseci.

„Moramo se setiti da je negde posle dva i po meseca rata, neko od vojnih zvaničnika rekao da smo tek na sredini rata i to se pokazalo kao optimistička pretpostavka. Vidimo na terenu da se ona praktično vraća na na sever Pojasa Gaze gde su akcije prestale, između ostalog zbog toga što se sa ljudima vraćaju borci Hamasa“, kaže Momir Turudić, urednik „Oko“ portala RTS-a.

Realnost u Gazi prevazilazi opise katastrofe sa početka rata – glad, bolesti i smrt. Poginulo je više od 36.000 ljudi.

Osam meseci od kako su pripadnici Hamasa ubili više od hiljadu i oteli 250 Izraelaca, dogovoreno je samo jedno kratkotrajno primirje.

Sada 40 odsto Izraelaca podržava predlog za prekid vatre, više od trećine je neodlučno, 27 odsto je protiv dok 55 odsto Izraelaca, po anketi izraelske televizije podržava da se konflikt proširi na obračun sa Hezbolahom u Libanu

(RTS)