Broj ubijenih Palestinaca premašio 29.000; Počela evropska misija u Crvenom moru

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da 26 od 27 zemalja Evropske unije zahtevaju hitnu „humanitarnu pauzu“, koja će dovesti do održivog mira u Pojasu Gaze. 

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su od početka rata izvele više od 31.000 napada na položaje Hamase u palestinskoj enklavi, kao i na ciljave Hezbolaha u Libanu.

Izraelska vojska, takođe, tvrdi da je do sada ubijeno više od 12.000 hamasovaca, dok iz te palestinske grupe navode da je od početka sukoba stradalo dvostruko manje, oko 6.000 pripadnika Hamasa.

Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, navodi da je od 7. oktobra prošle godine u izraelskim napadima sradalo više od 29.092 Palestinca, dok je preko 6.000 njih povređeno.

Rastu tenzije i u Crvenom moru. Jemenski Huti saopštili su da su pogodili britanski teretni brod u Adenskom zalivu, ali i da su oborili američki dron na severu Jemena.

Savet Evropske unije je, tim povodom, reagovao pokretanjem pomorske misije za zaštitu slobode plovidbe u Crvenom moru i u Persijskom zalivu. 

Za to vreme, predsednik Brazila Lula de Silva proglašen je personom non grata u Izraela zbog izjave o Gazi, ali je naveo da se neće izviniti Tel Avivu zato što je izraelsku operaciju u palestinskoj enklavi uporedio sa Holokaustom.

(RTS)