Broj stradalih Palestinaca porastao na 36.479; Galant: Vladavina Hamasa mora da se okonča

Spasioci su pronašli još 50 tela u Džabaliji na severu Gaze, nakon što su se izraelske snage povukle iz tog grada posle tronedeljne operacije. Time je ukupan broj žrtava poslednjih dana dostigao 120.

Najmanje 36.439 Palestinaca je poginulo, a njih 82.627 povređeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Izraelska vojska saopštila je da 1.858 kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo u Pojas Gaze, nakon što su ih pregledale izraelske vlasti.

Čekaju se zvanični odgovori Izraela i Hamasa na predlog američkog predsednika Džozefa Bajdena o prekidu vatre koji predviđa tri etape sprovođenja.

A upravo je Bajdenov predlog izazvao podele u izraelskoj vladi. Pomoćnik izraelskog premijera Ofir Falk potvrdio je da je Izrael prihvatio okvirni sporazum o prekidu rata iako smatra da je manjkav.

Sa druge strane, ministar finansija Bezalel Smotrih i ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir zapretili su ostavkom i raspadom vladajuće koalicije ukoliko predlog bude prihvaćen.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da ako Hamas pristane na sporazum o okončanju rata u Gazi, SAD očekuju da će i Izrael prihvatiti plan.

Vlada Maldiva zabranjuje nosiocima izraelskih pasoša pristup toj ostrvskoj državi. Ministarstvo spoljnih poslova Izraela savetovalo je izraelske državljane, uključujući i one sa stranim pasošima, da izbegavaju putovanje u tu zemlju.

(RTS)