Broj stradalih Palestinaca porastao na 36.284; očekuje se Bajdenovo obraćanje o krizi na Bliskom istoku

Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Caki Hanegbi rekao je rođacima talaca da aktuelna vlada neće pristati da okonča rat u zamenu da Hamas oslobodi sve taoce koje drži od 7. oktobra.

Hamas je saopštio da je obavestio posrednike da će se vratiti pregovorima o sporazumu o taocima samo ako Izrael prekine sve svoje operacije u Pojasu Gaze.

U saopštenju Hamas kaže da je spreman da postigne „potpuni sporazum“ sa Izraelom, uključujući oslobađanje svih talaca u zamenu za palestinske zarobljenike, ali da će to učiniti samo ako Izrael „prekine rat i agresiju na ljude u Gazi“.

Izrael i Egipat složili su se da ponovo otvore granični prelaz Rafa u južnoj Gazi za humanitarnu pomoć prvi put od kada je IDF preuzeo kontrolu nad prelazom u Gazi početkom maja, prenosi javni emiter Kan.

Sporazum je postignut kao rezultat pritiska SAD na obe strane, dodaje se u izveštaju.

IDF je saopštio da je uništio Hamasovu mrežu tunela u Džabaliji na severu Gaze, iz koje su ranije ovog meseca izvučena tela sedam talaca.

Tunel je srušen inženjerskim vozilima, minama i drugim „tehnološkim sredstvima“, nakon što je IDF isključio mogućnost da se u toj oblasti drži još talaca, saopštila je izraelska vojska.

(RTS)