Broj stradalih Palestinaca popeo se na 25.900; Međunarodni sud pravde danas o hitnim merama za Gazu

Nastavljene su žestoke borbe između izraelskih snaga i Hamasa u Kan Junisu, a došlo je i do novih tenzija na granici između Izraela i Libana.

Vlasti u Gazi tvrde da je ubijeno 50 Palestinaca za 24 sata u Kan Junisu, te da je bolnica Naser u tom gradu u „katastrofalnoj situaciji“, kao i da je ostala bez lekova i hrane.

Iz Ujedinjenih nacija saopšteno je da je broj stradalih u izraelskom napadu na njihovo sklonište od 24. januara u tom gradu porastao na 12, dok je 75 Palestinaca ranjeno. 

Na napad na centar Ujedinjenih nacija, reagovao je i američki državni sekretar Entoni Blinken, istakavši da Izrael mora da zaštiti civilne žrtve.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, istovremeno, prijavilo je da je od 7. oktobra stradalo ukupno 25.900 Palestinaca, dok je njih 64.110 povređeno.

Međunarodni sud pravde (MSP) sa sedištem u Hagu za danas je najavio da će odlučiti da će da odobri hitne mere za Pojas Gaze.

Hamas je naveo da će poštovati potencijalnu odluku suda o prekidu vatre dokle god se pridržava druga strana, dok je Izrael izrazio nadu da će sud odbaciti optužbe Južne Afrike da navodno čini genocid u Gazi.

MSP se zasad neće baviti pitanjem genocida, već će razmotriti moguće mere da bi se sprečilo da se konflikt u palestinskoj enklavi pogorša.

(RTS)


Ostavite komentar