Broj poginulih u zmeljotresima u Maroku premašio 2.800

Spasioci su rekli da su tradicionalne kuće od cigli od blata u najvećem broju srušene u zemljotresu, i da je zbog toga mala šansa da se pronađe još preživelih.

Uprkos tome, spasioci i dalje tragaju za preživleima u ruševinama više od 48 sati nakon najsmrtonosnijeg zemljotresa u Maroku u poslednjih šest decenija.

Marokanskim spasiocima su se priključili timovi za potragu iz Španije, Velike Britanije i Katara, dok su mnogi preživeli proveli treću noć napolju jer su im domovi uništeni ili nesigurni.

Vlasti nisu iznele procene o tome koliko ljudi se vodi kao nestalo.

Maroko je rasporedio vojsku da pomogne u odgovoru na katastrofu i saopštio da je pojačao timove za potragu i spasavanje, snabdevajući ugrožene vodom, hranom, šatorima i ćebadima.

Šteta je nanesena i kulturnom nasleđu Maroka. Oštećene su zgrade u starom gradu Marakeša, koji je na Uneskovoj listi svetske baštine. Zemljotres je takođe naneo veliku štetu istorijski značajnoj džamiji Tinmel iz 12. veka.

Zemljotres jačine 6,8 jedinica po Rihterovoj skali pogodio je u petak uveče marokanski planinski region 72 kilometara jugozapadno od Marakeša, izazvavši veliku štetu i razaranja.

Ovo je to najsmrtonosniji zemljotres u Maroku od 1960. godine kada je poginulo najmanje 12.000 ljudi. 

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike