Britanski „tajfuni“ nadletali Irak i Siriju

U saopštenju britanskog ministarstva odbrane stoji da će Britanska kraljevska avijacija „odbiti svaki napad iz vazduha u radijusu operacija“, koje se vode protiv Islamske države pod zvaničnim nazivom Šejder (Bacač senke).

U tom tekstu se ne precizira da li su britanski avioni uspešno oborili ijedan iranski dron.

Britansko ministarstvo odbrane jedino precizira da su „tajfuni“, koji su stacionirani u Akrotiriju na Kipru, nadletali Irak i Siriju.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps je putem društvene mreže Iks (Tviter) „oštro osudio bezuman iranski napad iz vazduha na Izrael“.

Prethodno je britanski premijer Riši Sunak osudio iranski napad, ocenivši da „pospešuje rizik od rasplamsavanja napetosti i destabilizovanja celog regiona“.

„Iran je ponovo iskazao svoju nameru da seje haos u sopstvenom dvorištu“, tvrdi Sunak, koji ponavlja da će Britanija nastaviti da ojačava „bezbednost svih partnera u tom regionu, uključujući Irak i Jordan“.

U jutrošnjem intervjuu za udarni politički program Bi-Bi-Sija, britanska ministarka zdravlja Viktorija Atkins nije mogla ni da potvrdi, ni da demantuje da li su britanski avioni oborili ijedan projektil ispaljen na Izrael.

Na pitanje britanskog javnog servisa da li su članovi vlade konsultovani pre akcija borbenih aviona, ministarka Atkins samo je konstatovala da je „krug onih, koji znaju nešto o tim operacijama izuzetno uzak“.

Opisujući iranski napad kao „neprihvatljiv“, lider opozicionih laburista ser Kir Starmer ističe da je „međunarodna zajednica ujedinjena u pozivima na uzdržanost“. 

„Žalimo što je Iran ponovo izabrao drugačiji, opasniji put“, navodi se u saopštenju lidera opozicije u Britaniji.

Ministarka unutrašnjih poslova britanske vlade u senci Ivet Kuper najavljuje da laburisti traže da se premijer Sunak u ponedeljak obrati parlamentu zbog „ozbiljnosti situacije i realne zabrinutosti zbog moguće eskalacije sukoba“ na Bliskom istoku.

(RTS)