Britanija i Australija zajedno grade podmornice na nuklearni pogon

Kada je 2007. godine Toni Bler otišao sa mesta britanskog premijera, automobilska industrija u Britaniji bila je na kolenima, a Francuska je ostala kao jedina zemlja u Zapadnoj Evropi sa čvrstom brodogradnjom. 

Zahvaljujući sve nestabilnijoj geostrateškoj situaciji u svetu, ministarstvo odbrane u Londonu uspelo je to da promeni. 

Naime, britanski odbrambeni konzorcijum Bi-Ej-Aj Sistems će zajedno sa australijskim gigantom brodogradnje Ej-Es-Si u narednoj deceniji u Adelaidi graditi podmornice na nuklearni pogon.

Australijski ministar odbrane Ričard Marls uveren je da će „projekat biti okončan na vreme i u okviru predviđenog budžeta“.

„Dizajn nuklearne podmornice Aukus je umnogome trilateralan, ali ćemo mi tesno sarađivati sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Pogonom za izradu ove klase podmornica ovde će združeno rukovoditi Australija i Ujedinjeno Kraljevstvo. U Barou će biti razvijen još jedan pogon za proizvodnju iste klase podmornica za Kraljevsku mornaricu“, kaže ministar Marls.

Za proširenje kapaciteta brodogradnje na severozapadu Engleske i dizajn nove podmornice Bi-Ej-Aj Sistems je inkasirao četiri milijarde funti.

Kambera će Londonu isplatiti 2,4 milijarde funti za dizajn podmornica klase SNN Aukus sa konvencionalni naoružanjem, ali nulearnim reaktorom za čiju izradu će Rols Rojs proširiti sopstvene pogone.

Australijska strana će, u saradnji sa i dalje neimenovanim britanskim firmama, brinuti o održavanju podmornica. Obuka radnika počinje uskoro.

„Bilo da ste u oblasti Indijskog i Tihog okeana, u Južno/kineskom moru, Crvenom moru ili severnom Atlantiku, slobodna plovidba je od životnog značaja i nastaviće se sada i zauvek“, istakao je na sastanku u Adelaidi britanski ministar odbrane Grant Šaps.

London i Kambera ističu da ishod američkih predsedničkih izbora u novembru neće pomutiti zajedničke planove.

„Najbolje što možemo da učinimo jeste da te alijanse i te projekte usavršimo kako bi novi američki predsednik, ma ko on bio, uvideo da radi po najboljim i najuspešnijim mogućim uslovima“, objašnjava britanski ministar spoljnih poslova ser Dejvid Kameron.

Kina želi „nezavisnu spoljnu politiku“ Australije

Oružane snage Britanije i Australije od sada će moći lakše da dejstvuju na međusobnim teritorijama.

Saopštenje o tešnjoj vojnoj saradnji dolazi samo dan pošto je šef kineske diplomatije Vang Ji posetio Australiju i Novi Zeland sa porukom da Peking želi „nezavisnu australijsku spoljnu politiku“.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Venbin Vang ističe da je „svaki pokušaj da se proširi i ubrza vojna saradnja između Sjedinjenih Država, Britanije i Australije iskorak u opasnom smeru i samo pospešuje zabrinutost zemalja regiona i međunarodne zajednice“.

 „Pozivamo te tri zemlje da se manu hladnoratovskog mentaliteta“, poručuje Vang.

Kambera i London tvrde da je novi odbrambeni sporazum odgovor na kinesko naoružavanje, koje je, ističu, „bez presedana bilo gde u svetu od Drugog svetskog rata“.

„Svet se pomerio iz posleratnog stanja u kojem smo uvek smatrali da živimo, u predratno stanje u kojem, ne zato što će rata biti sutra, već zato što moramo biti spremniji nego ikada, naš stav mora da se promeni“, tvrdi britanski ministar odbrane Grant Šaps.

Zajednički projekat izgradnje podmornica promoviše se kao trijumf politike bregzita, koji će Britaniji doneti čak dvadeset jednu hiljadu radnih mesta i to u izbornoj godini kada se, posle decenije i po, laburisti najverovatnije vraćaju na vlast.

(RTS)