Borbe oko tampon zone na granici sa Egiptom; Si: Prekid vatre u Gazi imperativ

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je „islamski svet“ da reaguje nakon najnovijih smrtonosnih izraelskih udara u Gazi.

„UN ne mogu zaštititi ni svoje osoblje. Duh Ujedinjenih nacija je mrtav u Gazi. Izrael nije samo pretnja Gazi, već celom čovečanstvu“, rekao je Erdogan poslanicima iz svoje stranke AKP.

Izraelska vojska kaže da operativno kontroliše Filadelfijski koridor, tampon zone duž granice sa Egiptom, za koji tvrdi da ga je Hamas koristio za dopremanje oružja u Pojas Gaze.

Alžir u predloženoj rezoluciji predatoj Savetu bezbednosti UN zahteva hitan prekid vatre u Gazi i traži od Izraela da odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu na grad Rafu na jugu palestinske enklave. Takođe poziva na momentalno oslobađanje svih talaca sa juga Izraela 7. oktobra.

Bivši šef Mosada, izraelske obaveštajne agencije, navodno je pretio glavnoj tužiteljki Međunarodnog krivičnog suda u nizu tajnih sastanaka na kojima je pokušao da izvrši pritisak da odustane od istrage o ratnim zločinima, otkriva britanski Gardijan.

(RTS)