Bliski istok gori – jesu li podbacili izraelski obaveštajci

Napad Hamasa na Izrael iznenadio je ceo svet – i političare, i vojnike, i analitičare. Teško da Hamas u ovom trenutku ima saveznika u svetu, osim Irana.

Istoričar prof. dr Aleksandar Životić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da su, kada je počeo rat u Ukrajini, mnogi mislili da je reč o lokalnom sukobu na istoku Evrope, ali da je sasvim jasno da je to bio početak jednog dugog procesa – prekomponovanja geopolitičke slike Evrope, Bliskog istoka i čitavog sveta.

„Očigledno je bilo, a sada se potvrđuje, da će se aktivirati niz neuralgičnih tačaka na planeti. Bliski istok je jedan od najneuralgičnijih tačaka, gotovo čitav jedan vek“, kaže Životić.

Podseća da je napad Hamasa na Izrael počeo na pedesetogodišnjicu početka oktobarskog rata, poznatijeg kao Jomkipurski rat, koji je odredio sudbinu Bliskog istoka narednih pola veka.

„U početku, raketnim napadom po izraelskim gradovima, a posle i udarom na granicu, koja je bila najzaštićenija na planeti. Usledio je napad dronovima na izraelsku oklopnu tehniku, te je ta granica provaljena“, naglašava Životić. 

Da li je služba zakazala

Životić ističe da se sistem protivraketne odbrane „gvozdena kupola“ kojim raspolaže Izrael, a koji je razradio tokom borbi na Bliskom istoku, smatra gotovom idealnim, kao i da je izraelska obaveštajna služba jedna od najpoznatijih na svetu.

„Moramo videti u narednim dana da li je služba zakazala ili se radi o jednoj uspešnoj obaveštajnoj operaciji. Potrebno je prikupiti više podataka i da prođe određeno vreme“, naglašava Životić.

Govoreći o podršci Zapada Izraelu, Životić kaže da je očekivana.

„Kada je reč o Izraelu, materijalna pomoć nije u prvom planu, već sa američke strane razmena obaveštajnih podataka, što je Izraelu izuzetno važno“, navodi Životić.

Zašto se napad sada desio

Spoljnopolitički komentator Mirko Dautović kaže da nije jasno zašto se sukob sada desio.

„Možemo da razumemo povode i šta je iza Hamasove operacije, ali ne i zašto su se u ovom trenutku odlučili na to. Palestinci se naročito plaše približivanja arapskih zemalja Izraelu, kao i uspostavljanja diplomatskih odnosa“, navodi Dautović.

Napominje da Izrael više ne može da dozvoli, bez obzira na žrtve, da Pojas Gaze, koji je najgušća naseljena teritorija na svetu, bude nezavisan – jer će Hamas sa obnavljanjem kapaciteta krenuti u napad.

Dautović smatra i da će izraelske snage uništiti urbanu zonu Pojasa Gaze kako bi na najlakši način ušle na teritoriju, podsećajući da je izraelski predsednik upozorio stanovnike Gaze da se sklone.

Ima li upliva Rusije

Dautović naglašava da kriza u Izraelu nema veza sa ukrajinsko-ruskim ratom, te da ne vidi motiv Rusije da se zamera Tel Avivu, ističući da je Izrael odbio da isporuči Ukrajini „gvozdenu kupolu“. Spoljnopolitički komentator objašnjava i da je Hamasu trenutno jedini saveznik Iran.

„Zemlje koje su okrivile Izrael da je kriv za ovu krizu su Kuvajt i Katar, koje finansiraju Hamas. To nije ništa čudno. Njihova moć je velika, ali jedino novčanog tipa. Hamas je zasad prilično sam“, kaže Dautović.

(RTS)


Ostavite komentar