Blinken: Tel Aviv ima podršku Vašingtona; šest izraelskih vojnika poginulo – greškom detonirali eksploziv

U poslednja 24 sata u Pojasu Gaze ubijeno je 249 Palestinaca, 23.084 od početka rata. Izraelska snage ciljale su 30 meta Hamasa, uključujući skladište oružja, mrežu tunela i kuću višeg operativca Islamskog džihada, tvrdi IDF. 

U Kan Junisu i u centralnom delu enklave likvidirano je, navodi IDF, najmanje 10 članova Hamasa. U novim udarima na jug Libana ubijen je jedan od komandanata Hezbolaha.

Humanitarna kriza u enklavi je alarmantna. Delegacija Svetske zdravstvene organizacije posetila je bolnicu Aksa i zabeležila da nema medicinske opreme, lekova i hrane. Poseban problem je nedostatak medicinskog osoblja, pa bolnica radi sa svega 30 odsto neophodnog ljudstva.

Prema navodima Kanala 12, izraelski visoki bezbednosni zvaničnici nekoliko puta su poslednjih dana upozorili premijera Benjamina Netanjahua da je situacija na Zapadnoj obali na ivici „velike“ eskalacije.

Povećana zabrinutost dolazi nakon što su vlasti u Jerusalimu uskratile stotine miliona dolara poreskih prihoda koji pripadaju Palestinskoj upravi, pored odbijanja da se oko 150.000 palestinskih radnika vrati na svoja radna mesta u Izraelu i izraelskim naseljima na okupiranoj teritoriji.

Predsednik SAD Džo Bajden je, odgovarajući demonstrantima koji su uzvikivali „primirje odmah“, rekao da „tiho“ sarađuje sa izraelskom vladom kako bi je ohrabrio da smanje intenzitet svojih napada i „značajnije izađu iz Gaze“.

(RTS)


Ostavite komentar