Blinken ponovo u Izraelu, glavna tema nastavak primirja u Pojasu Gaze

Pregovori Izraela i Hamasa o produženju privremenog primirja u Pojasu Gaze nastavljeni su u noći između srede i četvrtka, a rok prethodno dogovorenog primirja ističe u četvrtak, 30. novembra. Katar i Egipat, ključni posrednici u pregovorima, „veoma su optimistični“ da će sporazum o prekidu vatre biti produžen. 

U noći između srede i četvrtka pušteno je 16 talaca iz Pojasa Gaze, kao i 30 palestinskih zarobljenika iz izraelskih zatvora. 

Hamas je saopštio je da su u ranijim napadima tokom izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze ubijena tri izraelska taoca i naveo da je reč o najmlađem taocu, 10-mesečnom dečaku Kfiru Bibasu, njegovom četvorogodišnjem bratu i njihovoj majci. Iz izraelske vojske su saopštili da proveravaju tačnost tvrdnje Hamasa i da su obavestili porodicu Bibas o slučaju, ali da je „Hamas u potpunosti odgovoran za bezbednost svih otetih u Pojasu Gaze“. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će Izrael, nakon završetka primirja, nastaviti ofanzivu na Pojas Gaze koja za cilj ima uništenje Hamasa.

„Glavni ciljevi su eliminisanje terorističke grupe koja vlada Gazom i vraćanje kući svih talaca otetih 7. oktobra“, rekao je Netanjahu u video obraćanju.

(RTS)


Ostavite komentar