Bivšem pakistanskom premijeru Imranu Kanu produžen pritvor za 14 dana

Pakistanski sud poništio je u utorak presudu za korupciju bivšem premijeru Imranu Kanu, ali i odlučio da ga ne pusti na slobodu, odredivši mu pritvor u drugom predmetu.

Kan (70) se našao u centru politička previranja u Pakistanu pošto mu je u aprilu 2022. godine izglasano nepoverenje u parlamentu.

Zatvoren je 5. avgusta nakon što je osuđen na tri godine zatvora zbog nezakonite prodaje državnih poklona, koje je dobio tokom premijerskog mandata od 2018. do 2022, a pakistanska izborna komisija takođe mu je zabranila učešće na izborima u narednih pet godina.

Kanov pravni tim je uložio žalbu, tvrdeći da je osuđen bez prava na odbranu.

Diplomatska depeša i lični interes

Sud je naložio Kanovo puštanje uz kauciju, ali on neće biti oslobođen jer se u drugom slučaju tereti da je odavao državne tajne.

Zvaničnik Federalne istražne agencije, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je Kan optužen za objavljivanje sadržaja poverljive depeše koju je poslao pakistanski ambasador u SAD i njeno korišćenje za političku i ličnu dobit.

Kanov glavni pomoćnik, bivši ministar inostranih poslova Šah Mahmud Kureši, već je uhapšen u istom slučaju.

Kan tvrdi da depeša dokazuje da je njegovo uklanjanje bilo na zahtev SAD, koje su, kako je rekao, pritiskale pakistansku vojsku da sruši njegovu vladu jer je posetio Rusiju neposredno pre njenog napada na Ukrajinu. Njegove navode demantovali su i SAD i pakistanska vojska.

Kan se suočava sa optužbama u desetinama slučajeva, uključujući i one za podsticanje ubistva i orkestriranje nasilnih protesta.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike