Berluskonijeva palata Gracioli, od bunga-bunga žurki do Udruženja stranih dopisnika

U sali novog sedišta Udruženja stranih dopisnika u Rimu, predsednik Matarela je novinare podsetio da je ovo udruženje u Italiji otvoreno još 1912. godine, te istakao koliko je uloga novinarstva danas važna, kao i da je Italija izuzetno zahvalna stranim dopisnicima.

„Sa internetom se promenio smisao novinarstva i važni svetski mediji su počeli da objavljuju vesti na Tik-toku, Instagramu te nam traže, pored priloga za TV, i montažu za internet, gde se format menja u potpunosti. Kako da se suočimo s tim promenama? Bitno je da pravi novinari izveštavaju o onome što se dešava jer su na terenu, vide sve i svedoci su onoga što se dešava, što je zaista važno. Onaj ko manipuliše vestima nije pravi novinar, to je razlika“, kaže predsednica Udruženja stranih dopisnika Esma Cakir.

Endru Spanaus iz Sjedinjenih Američkih Država kaže da danas novinari nemaju vremena za detalje, potrebna je sinteza onoga što se dešava, a to treba da rade novinari na terenu, koji su najbolje upoznati s onim što se dešava. 

„Ovde živimo godinama, znamo kako italijansko društvo funkcioniše, da razlikujemo šta je važno a šta ne, kako da izbegnemo površnost“, napomenuo je.

Pored predsednika Matarele, koji je postao i počasni član Udruženja stranih novinara, otvaranju je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Italije Tajani, koji se podsetio kako je izgledala njegova saradnja sa Berluskonijem, te da je često boravio u palati Gracioli koja je bila dom bivšeg premijera više od 25 godina. Obrativši se stranim dopisnicima, izjavio je da mediji imaju važnu ulogu momentima teškim za čitav svet.

„Uloga dopisnika je fundamentalna danas kada je previše informacija na društvenim medijima, objavljuju se velikom brzinom a često ni izvori nisu pouzdani, tako da je za svaku zemlju važno da ima svoje dopisnike. Mislim da svaka medijska kuća mora imati svog dopisnika“, kaže Pamela Frančeskato.

Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija, dodao je da su dopisnici orijentir u moru informacija koje ponekad i nisu informacije.

„Dopisnik mora dobro da poznaje mentalitet ljudi iz zemlje u kojoj živi i zemlje iz koje potiče i za koju radi, i da prenese informacije iz jedne zemlje u drugu. Vest se mora preneti korektno. Dopisnici su u stanju da precizno prenesu informaciju, Udruženja stranih novinara u Italiji je dokaz za to“, kaže dopisnik grčke televizije ERT Kris Mavris.

Na otvaranju novog prestižnog sedišta stranih dopisnika u Rimu bila je i Radio-televizija Srbije. Svi italijanski i svetski mediji objavili su vest da se Udruženje preselilo u rimski dom Silvija Berluskonija, što zvuči ironično jer je bivši premijer prvi i poslednji put govorio u Udruženju u novembru 1993, kada je sve strane dopisnike nazvao komunistima, a nakon što je postao premijer, odbijao je razgovor sa stranim novinarima.

Danas novinari imaju kancelarije u sobama u kojima su odsedali svetski poznati političari i bogat svet i gde su neki od njih učestvovali na bunga-bunga zabavama.

(RTS)