Belgija zaplenila lažne lekove „vegovi“ i „ozempik“

Federalna agencija za lekove i zdravstvene proizvode navodi da je ove godine zadržala devet poslatih paketa GLP-1, iz klase lekova koja uključuje lek za dijabetes „vegovi“ i „ozempik“, pod sumnjom da su lažni, prenosi Rojters.

Dva od tih paketa sadrže lekove koje nije proizvela kompanija „Novo Nordisk“ ili drugi proizvođač lekova GLP-1, dodaje se u saopštenju.

Laboratorijska analiza je potvrdila da je jedan sadržao insulin koji se koristi za lečenje dijabetesa i može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme kao što je hipoglikemija (opasno nizak nivo šećera u krvi) kada se ne primenjuje pravilno.

Rastuća potražnja za „ozempikom“ i drugim lekovima koji se mogu koristiti za gubitak težine dovela je do nestašice tih lekova i niza falsifikata.

Belgijski ministar zdravlja rekao je prošle nedelje da zemlja želi da privremeno zabrani upotrebu leka „ozempik“ kao tretmana za mršavljenje na nekoliko nedelja ili meseci kako bi se izborila sa nedostatkom leka, koji je odobren za lečenje dijabetesa tipa 2.

Prošle nedelje je u Austriji nekoliko ljudi hospitalizovano nakon upotrebe falsifikata leka „ozempik“.

(RTS)


Ostavite komentar