Bela kuća traži od Izraela da zaštiti civile i humanitarce; Netanjahu: Ko nas povredi, mi ćemo ga povrediti

Najmanje četvoro civila je poginulo, a više osoba je ranjeno, u izraelskim napadima širom Pojasa Gaze, prenela je palestinska novinska agencija Vafa. Sa druge strane, Izrael tvrdi da je odbio nekoliko raketnih napada.

Humanitarne organizacije koje su stacionirane u Gazi traže zaštitu od novih udara izraelskih odbrambenih snaga (IDF), dok je nekoliko dobrotvornih grupa već napustilo palestinsku enklavu u strahu od budućih akcija IDF-a. 

Državni sekretar Entoni Blinken zatražio je da Izrael preduzme mere u zaštiti civila i obezbedi one koji pružaju pomoć civilima.

Portparol IDF-a Daniel Hagari je saopštio da će uskoro izneti nove informacije vojne istrage u vezi sa sedmoro humanitarnih radnika ubijenih u napadu izraelske vojske.

Svetska centralna kuhinja pozvala je na nezavisnu istragu o izraelskom napadu u kojem je poginulo sedmoro humanitaraca ove organizacije.

Netanjahu je izjavio da Iran godinama deluje protiv Izraela, te da stoga Izrael deluje protiv Irana: „Znaćemo kako da se odbranimo i ponašaćemo se po jednostavnom principu da ko nas povredi ili planira da nas povredi, mi ćemo ga povrediti“.

(RTS)